Történelmi áttörés: melegpár házassága a skót egyházban

A skót episzkopális egyház az anglikán felekezetek közül elsőként engedélyezte a melegházasságok megkötését templomaiban.

Az egyház általános szinódusa csütörtöki edingburghi ülésén hozott róla döntést. A szavazás után kiadott közlemény szerint az egyházjog vonatkozó passzusából törlik azt a meghatározást, hogy a házasság férfi és nő között köttetik meg.

„A nemiség törlése a házassági kánonunkból azt jelenti, az egyházunk most megerősíti, hogy az azonos nemű párok nem csupán házasok, hanem Isten színe előtt házasok. Azt jelzi, hogy híveink szívesen látják, elismerik és tisztelik az LGBT-közösség tagjait soraikban” – mondta az egyház vezető képviselője David Chillingworth (képünkön), aki jelentős lépésnek nevezte a döntést.

A világszerte közel nyolcvanmillió hívőt számláló anglikán világunió – a nemzeti anglikán egyházak nemzetközi társulása – erősen megosztott az azonos neműek házasságának és a meleg lelkészek hivatásgyakorlásának kérdésében. Az afrikai és ázsiai anglikán püspökök hevesen ellenzik ezt, és azzal fenyegetőznek, hogy emiatt készek akár kenyértörésre vinni a dolgot a közösséggel.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!