Veszélyben van 900 000 munkavállaló bérszámfejtése

Felháborító, hogy rendkívül fontos munkakörben dolgozó embereknek a megélhetéshez nem elegendő munkabért fizet a kormány! Ezt a helyzetet most megelégelték és a szakszervezetek sztrájkra készülnek. Orbán Viktor 2010-ben történő hatalomra kerülésekor azt ígérte, hogy senkit nem hagynak az út szélén. Az ígéretet úgy látszik nem sikerült teljesíteni, a szakszervezetek legalább is egy egyre inkább piros színbe forduló sárga lapot mutatnak a kormánynak és az országgyűlésnek.

A Magyar Kincstár dolgozói sztrájkra készülnek. Július 17-én 2 órás sztrájkot tartanak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei abban az esetben, ha a Kormány és az Országgyűlés nem támogatja a 2017-től érvényes 25%-os bérfejlesztést.

1 milliárd forint plusz pénzre lenne szükség a Kincstári dolgozók számára a szakszervezet szerint, akik 9 éve nem kaptak bérfejlesztést. Többségük naponta több mint nyolc órát dolgozik a garantált bérminimumért ezért a Magyar Kincstárnál állandósult a munkaerő hiány, amiből következik, hogy rendszeresen túlórázniuk kell az ott dolgozóknak, pedig nem kis felelősség nyugszik a vállukon.

Az Államkincstár biztosítja a magyar állam pénzügyi vérkeringését, 900 000 munkavállaló bérszámfejtését, biztosítja továbbá az állami, önkormányzati, egyházi intézmények finanszírozását, az állampapírok forgalmazását, az uniós források kifizetését, ők felelnek azért is, hogy az ápolási díjat és a szociális támogatásokat időben megkapják a jogosultak.

Méltatlan fizetésért dolgoznak a szakképzett kollégák – mondta Dömsödi Gábor, Pásztó független polgármestere, hozzátette, nem lehet megélni a minimálbérből. – Minimálbért vagy garantált bérminimumot fizetünk azoknak az embereknek, akik nálunk dolgoznak. Ebből a pénzből nemhogy megélni nem lehet, hanem kipihenni nem lehet magát az embernek, és másnap bejönni a munkába tisztán, vasaltan. Ez a bér semmire nem elég.”

 

A szakszervezet vezetője szerint lehet azt mondani, hogy a sztrájk egyfajta sárga lap az Orbán kormánynak, amely azonban már egyre inkább pirosba hajlik.

Az érdekképviselet inkább tárgyalni szeretne és a tárgyalásra konkrét javaslattal érkeznek, aminek az a legfontosabb pontja, hogy béremelést kapnak mindazon közszolgálati alkalmazottak, akik nem tartoznak az életpályamodellhez és 2017-ben nem kaptak semmiféle bérkiegészítést.

Ez a bérkiegészítés három év alatt érje el az ötven százalékot és az egyéni alapbérre legyen megállapítva. 2017. évi mértéke legyen azonos a bérminimum 2017. évi százalékos növekedési mértékével. Ezt Boros Péterné a szakszervezet elnöke mondta.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!