Tarlós falaz egy milliárdos biznisznek?

Neve is van: Budapest 2024 Zrt.

Amint maga a kormány, eme szervezet is gőzerővel és tejjel-mézzel folyó költségvetéssel dolgozik a semmin.

Bár a kínos olimpiai bukta végeztével már február végén kormánydöntés született az olimpiai (rém)álom megszüntetéséről s a kútmély zsebekbe varázsolt pénznyelő pályázat leradírozásáról továbbá a projektért felelős cég májusi végelszámolásáról – ezt a mai napig nem sikerült kivitelezni.

Magyarán a Budapest 2024 elnevezésű blöff káprázatos szemfényvesztésként a mai napig létezik, hiába figyeljük feszülten a kezeket ebben az itt a piros, hol a piros játékban.

Az Mfor.hu adatai szerint a cég 2016-ban 1,3 milliárd forintos adósságot halmozott fel, ami a szállítói kötelezettségeket, valamint az adóhatóságnak fizetendő adókat és járulékokat takarja. Az összeg persze nem jelentős: Mészáros Lőrinc háromnapi bevételéből ki is jönne, de Lőrinc sajnos nem egy sportos alkat, erre nem ad kölcsön az államnak.

Mindennek ellenére a lap számításai szerint az 54,3 millió forintos bevételre tett szert, ami továbbszámlázott közvetített szolgáltatásból és reklámtevékenységből származik, ezt 11,8 milliárdos – „nem részletezett” – egyéb bevétel növelte.

Ámde.

Hiába költöttek 10,8 milliárd forintot anyagjellegű ráfordításként és közel 1 milliárdot személyi jellegűként, üzemi szinten 31,6 milliós nyereséget tudtak kimutatni. Ezt azonban a pénzügyi műveleteken elért veszteség harmadára apasztotta és 419 ezer forint adó megfizetése után 9,5 millió maradt a társaság kasszájában.

Valaki(k)nek alaposan megérheti ez a sportos bevét-kivét, miután a végelszámolás a mai napig nem került a Fővárosi Önkormányzat elé, pedig nagyon tervezték, már májusi határidővel.

Pedig a nem létező olimpiai hacacáré létező honlapján is tokkal-vonóval szerepel, hogy a Fővárosi Közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy /…/ vizsgálja meg a közgyűlés 2015. június 23-i és azt követő ülésein az olimpia megrendezésével kapcsolatban hozott döntéseket, és azok sorsáról május 31-ig készítsen javaslatot a testület számára.

Sőt. A testület felkérte Tarlós Istvánt arra is, hogy a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. jogutód nélküli megszüntetésének megkezdése érdekében szükséges döntési javaslatokat készítse elő és azokat terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé – történt mindez még március elején.

A fővárosi közgyűlés májusi ülésein azonban nem volt szó a Budapest 2024 Zrt. végelszámolásáról. Talán 2018 májusában…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!