A világ tíz legkeresettebb bűnözője közé sorolt üzletemberrel üzletelt az Orbán kormány – a külügyminiszter utána fog nézni…

Az index.hu múlt év októberében számolt be arról, hogy a Demokratikus Koalíció az Interpolt és az FBI-t is értesíti, Ghaith Pharaon és a magyar kormány ügyleteiről:

„A Forbes 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgalléros bűnözője közé sorolta Pharaont, aki a közelmúltban megvette az Orbán Viktor házával szembeni ingatlant, és a Magyar Nemzet szerint a Mol is üzleti kapcsolatban állhat vele – bár Németh Szilárd szerint lehet, hogy csak névrokonságról van szó. Pharaon a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) társalapítója, ahol diktátorok és drogkartellek pénzét mosták, és a bank közvetlenül is vádolható gyilkossági és zsarolási ügyekkel.”

Az FBI terrorizmus miatt kereste az időközben elhunyt Ghaith Pharaont. 2015-ben közös élelmiszeripari vállalkozást indított egy magyar állami cég, a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Miután botrány lett az ügyletből írásban felbontották a szerződést, de ez azóta sem történ meg, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kérdésre válaszolva azt ígérte, hogy utánajár.

– Most utána fogok nézni, ha ez valóban nincs így.
– De mi az oka annak, hogy még mindig nem szakították meg ezt a kapcsolatot?
– Én is úgy tudom, hogy a döntés úgy szólt, hogy meg kell szakítani a kapcsolatot, úgyhogy utána fogok nézni. Én még ebben a hitben voltam.

„A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. célja, hogy fejlessze a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító, magyar érdekeket szolgáló gazdasági szereplők exportképességét, egyúttal lehetőséget teremtsen számukra exportsikerek elérésére.

Tevékenységünket 2016. március 1-től közfeladatként látjuk el. Jelenleg 4 kontinens közel 60 országának piacát tettük közvetlenül elérhetővé partnereink számára, így fokozva hazánk exportvolumenét.

Köszönhetően az új külgazdasági szakpolitikának, Magyarország külkereskedelmi teljesítménye évről-évre dinamikus növekedést mutat. Már a 2015-ös év is minden korábbi exportrekordot megdöntött, a 2016-os év első tizenegy hónapjában a magyar export további 2,7%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.”

A külügyminisztérium szerint technikai okai vannak, hogy egyenlőre nincsen nyoma a szerződés felbontásának. Arról számolnak be közleményükben, hogy a Pharaonnal közös cég nem végzett gazdasági tevékenységet, és a Kereskedőház eladta a részvényeit. A cégbírósági bejegyzés folyamatban van.

Még 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma lehet. Feltette a kérdést, ha valakit keres az FBI, akkor hogy maradhat 24 éven keresztül szabadlábon úgy, hogy közben többször megfordul Európában?

Colleen Bell, az Egyesült Államok akkori, Budapestre akkreditált nagykövete kijelentette: semmilyen titkosszolgálati játszma nincs a Pharaon-ügy mögött.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!