Régen égett ekkorát Magyarország – kösz Orbán

Freedom House
Freedom House

Az elmúlt tíz évben csökkent Magyarországon a szabadság, erről a Freedom House adott ki jelentést.

1941-ben alapította Eleanor Roosevelt és Wendell Wilkie a Freedom House-t, az intézmény non-profit és pártpolitikailag nem elkötelezett szervezet, úgy tisztelik, mint az egész világon megszólaló tiszta hang, amely a demokrácia és a szabadság mellett foglal állást.

A Freedom House, fennállása alatt hevesen ellenezte a közép amerikai, chilei diktatúrákat, a dél-afrikai apartheid-et, a prágai tavasz elnyomását, Afganisztán szovjet megszállását, a boszniai népirtásokat, a ruandai népirtásokat, a Kubában, Burmában, Kínában, Irakban tapasztalható emberi jogok brutális megsértését.

Támogatta a Marshall-tervet, a NATO megalapítását az 1940-es években, az amerikai polgárjogi mozgalmakat az 1950-es és 1960-as években, a lengyelországi Szolidaritás mozgalmat és a Fülöp-szigeteki demokratikus ellenzéket az 1980-as években.

Azerbajdzsánnal és Venezuelával mérhető össze a magyarországi demokrácia visszaesése. A jelentés kiemelten foglalkozik Orbán Viktor illiberális fordulatával, továbbá azzal, hogy Vlagyimir Putyinhoz hasonlóan korlátozza a magyar miniszterelnök a civil szervezeteket és csorbítja a hatalom fékjeit, illetve a szabad sajtót.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!