Váratlan esemény: a világ egyik legnagyobb emberjogi szervezete ment neki Orbánnak

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Országunk kormánya időről időre nagy nemzetközi botrányok közepén találja magát. Sajnos mára szinte havonta jut egy ilyen eset. Ezúttal az Amnesty International fogalmazott meg kemény mondatokat Orbán Viktor felé.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Azért fordulok Önhöz, mert a “külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvénytervezet, melyet április 7-én az Ön kormányzó Fidesz pártja terjesztett az Országgyűlés elé, nem más, mint a magyar civil társadalom ellen folyó befejező támadás. Azáltal, hogy a civil szervezeteket a “külföldről támogatott” kifejezéssel bélyegzik meg, a kormányzat nem tesz mást, mint hitelteleníti a szervezetek munkáját és ellenük hangolja az embereket. A jelenleg hatályos szabályozás egyébként is biztosítja a civil szervezetek átláthatóságát és elszámoltathatóságát; a tervezet tehát a szabályozáshoz nem tesz mást, mint stigmatizálja, diszkreditálja és megfélemlíti a szervezeteket.

A nemzetközi jog szabályai és sztenderdjei garantálják a szabad egyesülés szabadságát, melybe beletartozik a formális vagy informális csoportok alapításának és az azokhoz való csatlakozás joga kollektív tevékenység kifejtése érdekében – ez a jogvédők munkálának elengedhetetlen eleme. Az államok kötelezettsége, hogy a társulások alapításához szükséges jogi kereteket garantálják és tartózkodjanak attól, hogy a joggyakorlást aránytalanul vagy indokolatlanul korlátozzák.

Mindezekre tekintettel felhívom, hogy haladéktalanul intézkedjen a törvénytervezet visszavonása iránt, biztosítsa a civil szervezetek számára annak lehetőségét, hogy külföldi és nemzetközi forrásokat aránytalan akadályoztatás nélkül használhassanak, valamint utasítsa a magyar hatóságokat arra, hogy hagyjanak fel a civil társadalom stigmatizációjával és megfélemlítésével.

Tisztelettel,

A petíciót online itt lehet aláírni.

Az Amnesty Internationalról:

„1960-ban Peter Benenson Az elfelejtett foglyok című művében írt arról, hogy a hét bármely napján is olvassa az ember az újságot, mindig talál benne olyan cikket, ami arról szól, hogy valakit bebörtönöztek, megkínoztak vagy kivégeztek, mert a véleménye vagy vallása elfogadhatatlan a kormánya számára. Az ilyen cikkek olvasása során az emberen úrrá lesz az émelyítő tehetetlenség érzése, azonban lehetne tenni valamit, ha ezt a fajta undort valamilyen módon tetteké lehetne változtatni. Az Observer szerkesztője, David Astor, 1961. május 28-án publikálta Benenson cikkét, Az elfelejtett foglyokat, amely felhívta a figyelmet azokra, akiket „bebörtönöztek, megkínoztak vagy kivégeztek, mert véleményük vagy vallásuk nem egyezett kormányukéval”.

Felhívta a figyelmet azokra a kormányokra, melyek megsértik az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 18-as és 19-es cikkét, ezek a jogsértések a sajtószabadság, a politikai ellenzék, az időszerű, nyilvános és független bíróság előtti tárgyalás a menedékjog korlátozásának kontextusában nyilvánulnak meg. Ami eleinte egy egyszerű, rövid felhívásként indult, hamar egy olyan állandó nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, amely azért munkálkodik, hogy védje azokat, akik nézeteik erőszakmentes kifejezése miatt kerültek börtönbe, és hogy biztosítsa az ENSZ Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 18-as és 19-es cikkének világszerte való elismerését. ”


A cikket beküldte a Pesti Bulvárnak Fekete Richárd. Köszönjük!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!