S(z)ín – terek címmel interaktív villamostörténeti kiállítás nyílt Debrecenben

S(z)ín – terek címmel különleges villamostörténeti kiállítást rendezett a Debrecenben a helyi közlekedési cég és a Csokonai Színház; a tárlatot csütörtökön nyitották meg a Kölcsey Központban.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP)megnyitójában emlékeztetett rá, hogy Debrecenben 1911. március 16-án indult el az első villamos. Az elmúlt több mint 105 évet „csúcsok és mélypontok” jellemezték a helyi közlekedésben – mondta megemlítve, hogy a legsúlyosabb helyzet az 1944. júniusi szőnyegbombázás nyomán alakult ki, amikor megsemmisült a városi járművek 80 százaléka.

Az újjáépítés után az 1960-as években már a várost behálózó hat vonalon közlekedtek villamosok – ekkor még a Csokonai Színház előtt is volt villamosmegálló -, az 1970-es évek közlekedéspolitikája nyomán azonban megkezdték a villamosokat autóbuszokra cserélni, és csupán egyetlen járat, a Nagyállomást a Nagyerdővel összekötő maradhatott meg – ismertette a részleteket Barcsa Lajos.

Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója hozzátette: az 1960-as években villamos gyártás is volt Debrecenben: a cívisvárosban készültek a „Bengálinak” nevezett csuklós villamosok, amelyek a hajdú-bihari megyeszékhely mellett Miskolcon és Szegeden közlekedtek. A újabb jelentős állomás az 1990-es években volt, amikor megjelentek Debrecen utcáin az utolsó hazai gyártású, „kék” villamosok, néhány éve pedig elkészült a 2-es villamospálya, ahol korszerű spanyol szerelvények járnak.

A különleges kiállítás példa arra, hogyan tudnak együttműködni a város „legkülönfélébb” intézményei – mondta a megnyitón Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója. Megemlítette, hogy színészeik az elmúlt években rendszeresen verseket mondanak az adventi, vagy a költészet napi nosztalgia villamosjáratokon, a mostani kiállítás viszont egyedi környezetbe helyezi a debreceni villamostörténetet.

A cívisvárosi villamosközlekedés emlékeit – korabeli fotók, működő villamos indítópultok, egykori légószirénák, iroda berendezések – olyan színházi kellékekkel egészítették ki, amelyek bepillantást adnak az adott korszak helyi öltözködési, lakhatási szokásaira. Így került az első, 1911-es villamoskocsit ábrázoló fotó mellé egy korabeli női ruha napernyővel, egy régi, „lebetonozott” hirdetőoszlop a színház egykori plakátjaival, egy ’60-as éveket idéző szobasarok, vagy egy korabeli színházi öltöző.

Az interaktív kiállításon egy rádió korabeli híreket mond, egy „kisképernyős”, fekete-fehér tévé a múltat idézi, miközben a gyerekek egy 3D-s eszközzel végigvezethetik a villamost az 1-es vonalon.

A S(z)ín – terek című interaktív kiállítás június 14-ig látható a debreceni Kölcsey központban.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!