Újra látták a zempléni hiúzt

P057-357-256-377-11039

Másfél év után újra megmutatta magát a Zemplénben élő hiúz a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének kameráján keresztül.

A zempléni hiúzt legutóbb 2015. december 31-én rögzítette egy kameracsapda, ezt követően azonban sem nyomok, sem további kamerafelvételek nem árulkodtak a jelenlétéről – olvasható a WWF Magyarország MTI-hez eljuttatott keddi közleményében. Mivel a hiúzállomány nem stabil Magyarországon, minden egyes egyed nagy figyelmet kap. Az illegális kilövés visszatérő problémát jelent a nagyragadozókra nézve, ebben az esetben azonban az új felvétel tanúsága szerint az állat remekül érzi magát – idézi Veress Balázst, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóját a szervezet.

A kamerán látható hiúzról vélhetően 2010-ben készültek az első felvételek. Szabó Ádám nagyragadozó-kutató azóta figyeli és kíséri az útját. A szekértőnek április végén jelezték vadászok, hogy hiúzt láttak a Zemplénben. A kutató begyűjtötte a kameracsapda-felvételeket, amelyek megerősítették, hogy az állat épen és egészségesen járja az ösvényeket erdei élőhelyén. A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2010 óta működik együtt a nagyragadozók kutatásában, azóta újabb és újabb fotókkal, videókkal sikerül alátámasztani a faj jelenlétét.

Az országban őshonos hiúznak és farkasnak fontos szerepe van az erdei életközösség fenntartásában, hiszen a ragadozók jelenlétének következtében megváltozik a növényevők viselkedése, létszámuk a természetes szintre csökken, ami lehetőséget ad az erdőnek a megújulásra.

Magyarországon az Északi-középhegység ad lehetőséget arra, hogy egykor eltűnt nagyragadozók a környező országokból visszatérhessenek. Mind a hiúz, mind a farkas egyedszáma ma már 10 és 20 közé tehető, amely reménykeltő növekedést jelent, de még mindig igen alacsony, így az állomány egyelőre nem tekinthető stabilnak.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója a közleményben hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a szervezet a védett fajok állományáról minél többet megtudjon és megfelelő védelmet biztosíthasson számukra. Emellett nagyon fontos az is, hogy szemléletformálással felkészítsék a társadalmat a ragadozók jelenlétére. „Újra meg kell tanulnunk, hogyan tudunk békében együtt élni ezekkel az állatokkal, hiszen ez nemcsak az ő érdekük, de a miénk is, mivel a nagyragadozók nélkül erdeink természetes egyensúlya megbomlik” – emelte ki. A hiúzok védelmét bárki támogathatja felajánlással a wwf.hu/hiuz oldalon.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!