Vörös óriáskenguru bébi született a Nyíregyházi Állatparkban

Már láthatók a Nyíregyházi Állatpark vörös óriáskenguru bébijei! Az erszényből kikandikáló 3.5 hónapos kölykökkel együtt, már 7 tagot számlál az országban csak itt látható csapat.

A Nyíregyházi Állatpark különlegessége, hogy földrészenként mutatja be az állatvilágot, s természetesen, Ausztrália területén a dingók, emuk, kakaduk és kacagójancsik mellett, a kontinens legikonikusabb lakói, a kenguruk is láthatók.

A régebb óta tartott kis méretű benett-kenguruk mellett, a park 3 éve már vörös óriáskengurukat is bemutat. A tenyészcsapat igen csak jól érzi magát, hiszen az eddig 1 ivarérett hímet és 4 nőstényt számláló csapatban ebben az esztendőben 2 nősténynek is született kölyke.

Valamennyi kenguru faj jellemzője, hogy az utód roppant fejletlenül jön a világra, szinte embrionális állapotú, szőrtelen s mindössze 0.75 grammos. Hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemei még nem nyíltak ki. Születés után az apróság, viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé. Ahogy eléri azt, a 4 csecsbimbó közül választ magának egyet, és azt bekapva állkapcsa közé szorítja. Az elkövetkező 70 napban úgy csüng rajta, mintha hozzá nőtt volna.

150 naposan a kis kenguru már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre s fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyja azt, de még visszajár szopni még kb. 3-4 hónapig. A Nyíregyházi Állatparkban a héten már a szerencsésebb vendégek láthatják a kb. 3.5 hónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényéből kikandikálva szemlélik a külvilágot.

A vörös óriáskenguru ( Macropus rufus)- mely a világ legnagyobb ma élő erszényes állata-tudományos neve vörös nagylábút jelent, hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős s táplálékban gazdag időpontban akár 100 egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

Hozzászólás