Az Orbán-klánok figyelmébe: minden dinasztiát elsöpört a történelem

Itt vannak ezek a családok, hogyaszongya: Orbán-család, Polt-család, Lánczi-család, Matolcsy-család, Rogán-család, Vajna-család és így tovább.

Rendes emberek ezek, nincs velük semmi baj, egy dolgot kivéve: nem olvastak el egy remek munkát. A mű keletkezési ideje: 1692. A címe: Romanum decet Pontificem. A műfaja: bulla. A szerzője: XII. Ince pápa.

Az irat az igazságosság és a bölcsesség alapelveire hivatkozva elítéli a nepotizmust.

Ez olvasható például: „a javakból, pénzekből, az örökölhető és nem örökölhető montékból, eladható hivatalokból, illetve mindezek bárminemű értékéből, dolgaiból és jogaiból, amelyek valamiképpen az Apostoli Székhez és Kamarához tartoznak… továbbá az Apostoli Datária és Kancellária, Brévetitkárság, az egyházi spoliumok és az Apostoli Palota akármilyen részesedésének és osztalékának jövedelmeiből, juttatásaiból és javadalmazásaiból…” ezentúl semmilyen jogcímen sem tehetnek szert a rokonok és ismerősök bevételre.

Továbbá eltörölte a neposok (felmenők és leszármazottak) tisztségeit; az avignoni legátusságot, az Egyházi Állam főintendánsságát, a római Anyaszentegyház generalátusát, a két gárda és a flotta helytartóságát, az angyalvári, anconai, perugiai, ascoli várnagyságot, a benventói kormányzóságot stb.

Egyúttal megszabta, hogy amennyiben szükség esetén valamelyik katonai tisztséget vissza kell állítani, az nem rokonnak, kizárólag szakavatott személynek juttatható.

Éppen 325 éve.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!