Nyílt levélben kérik számon Tarlós Istvánt a Városliget miatt

2017.05.25. 12:25

Nyílt levél Tarlós István főpolgármester részére

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Amint azt Ön is hallhatta, a Városligetbe múzeumi negyedet tervező kormányzat négy év alatt nem tudta kiszámolni, hogy a Közlekedési Múzeum gyűjteménye mekkora helyen fér el, ezért úgy döntött, hogy a múzeumot nem a Ligetben, hanem barnamezős beruházásként valósítja meg.

Jóllehet, mi évek óta mondjuk, most végre az Ön számára is egyértelművé válhatott, hogy Orbán Viktor kormánya dilettáns módon, a szakmaiság legkisebb jele nélkül esett neki Budapest több mint kétszáz éves közparkjának.

A Közlekedési Múzeum esete azonban újra reményre ad okot: még mindig nem késő megakadályozni a Városliget esztelen tönkretételét. Ön korábban azt nyilatkozta: van véleménye a városligeti beruházásról, de nem mondja el.

Főpolgármester Úr! Itt az ideje, hogy hallassa a hangját, itt az ideje, hogy elmondja a véleményét!

Mi, budapesti szocialisták támogatunk minden kulturális fejlesztést, de hisszük, hogy nem lehet értékes az, amit más értékek elpusztításával hoznak létre. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a főváros éljen felterjesztési jogával és kezdeményezze, hogy a múzeumi negyed ne a Városligetben épüljön meg. Erre két lehetőség is van:

1. A kormány a Közlekedési Múzeumhoz hasonlóan a negyed további épületei számára is keressen olyan használaton kívüli területet, ahol azok a környezet tönkretétele nélkül épülhetnek meg,

vagy

2. a múzeumi negyed az Ön főpolgármesteri programjának megfelelően a Nyugati pályaudvar mögötti, immár használaton kívüli területen épüljön meg.

Fenti javaslatainkat a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén is benyújtjuk.

Egyben bizonyosan mindannyian egyetértünk: a Városliget felújításra szorul. Meg kell újítani a park növényállományát, fel kell számolni a széles aszfaltutakat, rendbe kell tenni a sétányokat, új utcabútorokat kell kihelyezni, valamint ki kell építeni a Liget közvilágítását és az ingyenes wifi-hálózatot.

Mindez körülbelül 10 milliárd forintból megvalósítható, ez az összeg pedig eltörpül ahhoz az összeghez képest, amelyet a kormány látványberuházásokra költ. A Városligetet szerető és féltő budapestiek nevében arra kérjük Önt, hogy ezt a pénzt is kérje majd el Orbán Viktortól a soron következő találkozójukon, amely reményeink szerint egyszer valóban létrejön.

Tisztelettel:
Horváth Csaba
a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!