Kunhalmi keményen helyre tette a kormányt CEU ügyben + videó

Az MSZP szerint hazudik a magyar kormány, nem is akarja megoldani a CEU ügyét. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón azt is követelte, jöjjön létre független vizsgálóbizottság, hogy megállapítsa a felelősséget a veronai buszbaleset ügyében.

A politikus szerint világosan kiderült, hogy a CEU kapcsán hazudik a kormány, meghazudtolja és becsapja az Egyesült Államokat és a magyar embereket.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, az amerikai külügyminisztérium a napokban jelezte, hogy nem tudják a CEU sorsát elrendezni, mert az oktatás nem szövetségi, hanem tagállami hatáskör.

Hozzátette: a magyar kormány New York államot sem kereste meg, ezzel pedig becsapja a magyar embereket is, amikor azt mondja, hogy a minél hamarabbi megállapodásra törekszik.

A szocialista képviselő szerint a magyar kormány „térfelén pattog a labda”, sem az Egyesült Államok, sem New York állam, sem a CEU nem tud továbblépni. Hiába mutogat a magyar kormány az egyetemre, az nem veheti át a politika szerepét – hangoztatta.

Kunhalmi Ágnes cinikusnak tartotta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szegeden azt mondta, Magyarországból tudásközpontot kell csinálni.

Hozzátette: az a miniszterelnök mondta ezt, aki egyetemeket akar bezárni, csökkenti az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyek számát, két és félszeresére emeli a tandíjat.

Az MSZP-s politikus reagált azokra a sajtóhírekre, hogy a veronai buszbalesetben meghalt diákok szülei kifogásolják, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tart velük kapcsolatot, nem kapnak elég információt a még mindig tartó vizsgálatról, és a biztosító által kiutalt összeget sem fogadták el a szülők. Kunhalmi Ágnes embertelennek nevezte a kormányzat hozzáállását az áldozatok szüleihez. Szerinte az is előfordulhat, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának nem is volt megfelelő biztosítása a diákokra. Hozzátette, az ügyben a Klebelsberg Központnak és Balog Zoltánnak is van felelőssége, ezért le kellene mondania.

Független vizsgálóbizottság létrehozását követelte, amely kivizsgálja, mi történt négy hónappal ezelőtt.

mszp.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!