Balog Zoltánt úgy beégették az amerikaiak, amire még nem volt példa

Balog Zoltán (kép: hungarianfreepress)

2017.05.24. 8:00

Balog Zoltán emberminiszter levelet írt az Egyesült Államok oktatási miniszterének (mert náluk van olyan is ugye) melyben a CEU-val történő tárgyalások megkezdésére kéri fel az amerikai felet. Kapott is egy válszt, persze nem olyat, amire számítottak.

Az amerikai külügy másnap egy közleményben reagált Balog levelére, melyben felszólítja Magyarország kormányát, hogy inkább az kezdeményezzen tárgyalásokat az egyetem vezetésével a folytatásról, ugyanis – mivel egy budapesti egyetemről van szó, így az elsősorban a magyar kormány hatásköre lenne.

A kormányzat számára kellemetlen amerikai viszontválaszt nem teszik ki majd az ablakba, mivel abban nem szerepel az, amire a propagandájukban hivatkoznak – nevezetesen, hogy az USA oktatási tárcája kész tárgyalni, ami egyébként a Fidesz időhúzási taktikájának része.

Ezenfelül azt is világossá tették Orbánék számára, hogy Balog levelét válaszra sem fogják méltatni – nem tudnak ugyanis mit kezdeni vele, mert nincs értelme.

Az USA elítéli a lex CEU-t ugyanis az súlyosan diszkriminatív, valamint veszélyezteti az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok kormányának nincs jogosultsága, sem pedig szándéka, hogy tárgyalásokat kezdjen a CEU-val Magyarországon – bármennyire is várja Orbán, vagy Balog, hogy úgy ugráljanak a tengerentúlon, ahogy ők megálmodták idehaza.

Altusz Kristóf a miniszterelnök által kijelölt főtárgyaló magára vette a dolgot, ugyanis az MTI-nek eljuttatott közleményében még ki is oktatta az amerikaiakat, szerinte ugyanis „egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól.”

Úgy látszik nem esett le neki, hogy az USA nem kíván részt venni a Fidesz propaganda-hadjáratában, és nem partner a hülyeségben.

Az Index alapján

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!