A mentelmi bizottság jóváhagyta Szabó Tímea pénzbüntetését

Szabó Tímea LMP országgyûlési képviselõ 2011.12.28. Fotó: Móricz Simon

Budapest, 2017. május 23., kedd (MTI) – Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén elutasította Szabó Tímea független országgyűlési képviselő jogorvoslati kérelmét a házelnök által kiszabott pénzbírság ügyében – közölte Vejkey Imre (KDNP), a testület elnöke újságírókkal.

Kövér László azt követően döntött az ellenzéki képviselő közel 250 ezer forintra történő megbüntetéséről, hogy Szabó Tímea a köztársasági elnök május 8-i parlamenti beiktatásán egy marionett figurával bábozott.

Vejkey Imre elmondta: a független képviselő jogorvoslati kérelmét 3 nem és 2 tartózkodó szavazattal a bizottság elutasította, s nem helyezte hatályon kívül az Országgyűlés elnökének döntését. Szabó Tímeának a kézbesítést követő öt napon belül van lehetősége arra, hogy újabb jogorvoslati kérelemmel a parlament plenáris üléséhez forduljon.

Közlése szerint Szabó Tímea valamennyi felvetését megtárgyalta a bizottság, s egyik kritikai észrevételt sem tartotta megalapozottnak. Ezek között említette a tisztességes eljárás, a tényállás, illetve az arányosság kérdéseit. A KDNP-s bizottsági elnök elmondta: a testület méltánytalannak minősítette az elfogultság vádját, hiszen ez az egyetlen paritásos bizottság a parlamentben.

Szabó Tímea bizottsági meghallgatása után azt mondta: ha a parlament megszavazza a büntetését, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért.

A Párbeszéd társelnöke közölte: Áder János parlamenti beiktatásán, az államfő beszéde alatt, teljes csendben egy bajszos marionett bábuval azt szerette volna megmutatni, amit „az ország egy jelentős része gondol” a köztársasági elnökről, miszerint nem a nemzet egységét jeleníti meg, hanem Orbán Viktor bábja. Kiemelte, a házelnök indoklása több ponton nem felel meg a valóságnak, így nem igaz, hogy már a Himnusz, a Szózat éneklése, illetve a történelmi zászlók bevonulása alatt is bábozott volna.
A független képviselő szerint a büntetése indokolatlan és aránytalan, sérti a képviselők véleménynyilvánítási szabadságát.

bog \ bzt \ bhi

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!