Az árfolyamgát átszakadt: Matolcsy írásba adta, hogy emelkedni fog a törlesztőrészlet

Matolcsy György kép: Nol.hu

2017.05.22. 17:35

Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti kérdésre adott válaszából kiderült, hogy mintegy 70 ezer olyan adós van, akinek az árfolyamgátas gyűjtőszámlája pozitív. – írta a hvg.

Az árfolyamgát, melybe 2014 végéig lehetett belépni azt garantálta, hogy rögzíti a devizaadósságát azoknak, akik ezt kérték, így a havi törlesztő-részletük is nagyjából fix lett. A havonta így ki nem fizetett összeg és a hozzá tartozó kamatok azonban egy gyűjtőszámlára kerültek, természetesen nem tűntek el, azok kifizetését most kell megkezdeni.

A Fidesz a problémát nem oldotta meg, csak eltette későbbre, családok tízezrei fognak most szembesülni a kibírhatatlan törlesztőrészletekkel.

Tóth Bertalan MSZP-s parlamenti képviselő megkérdezte Matolcsy Györgyöt a részletekről. A jegybankelnök válasza szerint 2014 végéig 173 ezer gyűjtőszámlát nyitottak, amelyek túlnyomó része svájci frank alapú volt, a számlák 40 százaléka esetében, azaz körülbelül 70 ezer számlán az egyenleg még ma is pozitív, ugyanis a forintosítás után a szabályok nem tették lehetővé a törlesztőrészletek emelését, vagyis az adósok akkor sem fizethettek többet, ha akartak is volna.

Matolcsy György azt is közölte, hogy a felhalmozott tartozások összege átlagosan 270 ezer forint, ami számításuk szerint azt jelenti, hogy az árfolyamgát vége után átlagosan havi 6-8 ezer forinttal emelkedhetnek meg a havi törlesztők.

A HVG alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!