Szanyi kapitány elmagyarázza mi is van az EU-ban. Mi az a 7-es cikkely? Mi vár ránk ez után?

Az Európai Parlament elfogadta a pártfrakciók közös határozati javaslatát a demokrácia magyarországi helyzetéről. A kérdésben Szanyi Tibor Európai Parlamenti Képviselőhöz fordultunk, hogy segítsen megérteni  mi is történt pontosan.

„- A kérdésről április 26-án – többek között Orbán Viktor részvételével – folytatott brüsszeli plenáris vita kritikus hangulatát tükröző határozat, éles bírálatot fogalmaz meg az Orbán-rezsim, az uniós alapszerződés 2. cikkelyében foglalt európai értékeket sértő, a demokratikus alapjogokat korlátozó politikájával szemben.

A civil szervezetek, a CEU elleni kormányzati lépések és az EU-ellenes kampány tényei mellett a parlamenti határozat emlékeztet a Fidesz-kormányzat korábbi, a demokratikus jogállam leépítését célzó, továbbá a kisebbségekkel, a menekültekkel, a független sajtóval szembeni, immár rendszerré összeálló intézkedéseire.

Az orbáni rezsim leleplezése és európai elszigetelése szempontjából morális és politikai áttörés az EP mostani állásfoglalása. Fontos megemlíteni, hogy ezúttal nyilvánvalóan a baloldali kezdeményezés mellett szavazott a Fidesz pártcsaládjához tartozó jó néhány konzervatív képviselő is (67). Ezzel a határozattal a magyarok óriási többségét jelentő itthoni Európa-párti demokraták hatalmas szövetségest nyertek az orbáni önkény elleni harcunkhoz. Európa azt üzeni Orbánnak, hogy vége a „pávatáncnak”! Nem tűrik tovább egy demokrácia- és EU-ellenes diktatúra fokozatos kiépítését az Unión belül.

Fontos, hogy az állásfoglalás rámutat a korrupcióval való összefonódásra, sürgetve, hogy a Bizottság nézzen jobban Orbánék körmére az uniós pénzek elköltése terén.  Az európai intézmények közül a Parlament kezdeményezi végre konkrét formában is a Fidesz politikai ámokfutásának megállítását, persze nem feledve, hogy ez a történelmi feladat végső soron a magyar szavazókra vár majd.

 Annak kapcsán, hogy az EP határozata most első ízben kezdeményezi a közös demokratikus értékek nyilvánvaló megsértése miatt az EU alapszerződés 7. cikkelyének (1) bekezdése szerinti eljárás megindítását, első lépésként az EP illetékes szakbizottságát a magyar helyzetről szóló jelentés összeállítására utasítva, elmondhatjuk: mielőtt a sarokba szorított fideszes nacionalisták ismét „hazaárulást” kiáltanának, fontos leszögezni, hogy a 7.(1) cikkely alkalmazása messze nem jelent semmilyen közvetlen uniós gazdasági szankciót hazánkkal szemben, bár végső esetben a szavazati jog megvonása és egyéb szankciók is alkalmazhatók.

Azt is meg kell említeni, hogy számos más eljárás is van-volt folyamatban Magyarországgal szemben, amiknek viszont már vannak is gazdasági következményei. Sok Milliárd forintot tartott már vissza az EU a korrupciógyanús ügyek miatt. Jelenleg is van ilyen. Ami miatt mégis vannak EU-s pénznek tűnő kifizetések, az azért van, mert az Állam előfinanszírozza ezeket. Orbán tehát megelőlegezi a kifizetéseket abban bízva, hogy előbb-utóbb megérkeznek ezek is Brüsszeltől. Hacsak meg nem áll addig…

A szerdai döntés kifejezetten Orbán és kormányzatának politikai-jogi felelősségét firtatja, egy meglehetősen hosszadalmas, szigorú vizsgálatot, párbeszédet, majd számonkérést előre vetítő, hosszadalmas folyamat keretében, amelyből persze a legvégső következtetést szintén a magyar szavazópolgárnak kell majd levonni.

Az viszont kétségtelen, hogy magyarként egyelőre mindnyájan kénytelenek vagyunk osztozni abban a szégyenben, hogy az európai demokratizálódás és az euro-atlanti integráció egykori éllovasából egy korrupt diktátor mostanra Európa szégyenpadjára juttatta Magyarországot. Ideje tehát elfogadnunk az Európai Parlament, az EU segítő kezét és igazságot tenni hazai és európai viszonyainkban is.

Zárásként hadd jegyezzem meg, hogy az EU történelmében először fordul elő, hogy egy tagország kormányának intézményes “kikérdezése” kezdődik. Az persze már gyakran előfordult, hogy egy-egy konkrét ügy kapcsán született valamilyen jelentés, állásfoglalás egy adott tagország kormányának tevékenységével kapcsolatban, de most számunkra az a fontos, hogy a 2018-as választásokig az EP intézményes satuban fogja tartani az Orbán-rezsimet.  A Fidesz pedig csak nyomja a Sorosozó, migránsozó vakszövegét, de az kevés lesz nekik a hatalomban maradáshoz.

Sokan évek óta kérdezik, „miért nem csinál már az EU valamit Orbánékkal?” Tessék, íme!”

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!