Hiába a milliárdok, egy roncstelepen lesz az új Közlekedési Múzeum

BP-Istvántelek egykori MÁV járműjavító csarnokának mai állapota - ez a legvalószínűbb helyszín, ahol egyszer megvalósulhat a közlekedési múzeum (Kép: Bódis Krisztián forrás Facebook)

2017.05.18. 7:50

Az évek óta ismert tervek szerint a városligeti Közlekedési Múzeum – felújítása és bővítése után  újranyit, persze csak majd, valamikor ha egyszer elkészül.

Most viszont úgy fest, mégsem lesz egy darabig közlekedési tematikájú múzeuma a fővárosnak, ugyanis a Liget Projekt miniszteri biztosa, Baán László levelében – melyre Vitézy Dávid Facebook-posztjában is hivatkozik – az olvasható: a kormány döntése alapján „a Közlekedési Múzeum számára egy olyan új, fő kiállítóhelyet szükséges létrehozni, ahol lehetséges a közlekedési eszközök, illetve azok történetének teljes spektrumú bemutatása, az eddigi városligeti helyszínnél sokkal nagyobb területen”.

kozlekedes latvanyterv
Ha egyszer elkészül, így fog kinézni (látványterv)

Ez egyrészt jó hír, mivel a múzeum újjáépítése így jobban megkíméli a ligetet, mivel a föld alatti kiállítótér megépítésétől eláll a kormány, mely jelentős költségmegtakarításokat is jelent, sőt ha úgy tetszik, ezzel egy apró győzelmet értek el tegnap a ligetvédők, azonban közlekedési múzeum nélkül maradunk még hosszú évekig (mondjuk a Vidámparkot is bezárták) és már elköltöttek rá sok milliárd forintot.

Nem lenne elég hely a kiállítási tárgyaknak (mozdonyoknak, autóknak, villamosoknak), ezért a múzeumnak új helyet kell találni, Vitézy szerint valamelyik MÁV-rozsdaövezetben, Persze marad a kérdés, mi lesz akkor a régi-új Közlekedési Múzeummal?

Vitézy Dávid posztjából kiderül ez is;

„A Városligetben a Közlekedési Múzeum történeti csarnoka visszaépül, de a korábban tervezett föld alatti bővítésre így már nem lesz szükség. Az épületet a fenti döntésnek köszönhetően nem Közlekedési Múzeumként, hanem a műszaki muzeológia új első számú kiállítóhelyeként, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítással kelhet új életre.”

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!