Döbbenet: kilóra adták el a magyar gyerekek jövőjét az egyházaknak

Budapest, 2014. szeptember 1. Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke (b) és Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere az újraindításának 25. évfordulóját ünneplõ Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanévnyitója alkalmából tartott istentiszteleten a fasori evangélikus templomban 2014. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten azt mondta, az MSZP „a mérhetetlen igazságtalanságok csökkentése érdekében” módosítócsomagot nyújtott be az oktatási költségvetéshez.

Ismertetése szerint további 50 milliárd forintot fordítanának oktatási támogatásokra.
Kifejtette: jövőre az idei 160 ezer helyett 200 ezer forint lesz az egyházi iskolákba járó gyerekek után a támogatás, miközben az állami iskolákba járó gyerekek után járó csökkenni fog – idén 61 ezer forint volt, jövőre 58 ezer forint lesz.

Kunhalmi Ágnes közölte, ezt diszkriminációnak tartják és azt kezdeményezik, hogy mindkét iskolatípus esetén ugyanakkora legyen a támogatás.

Az ellenzéki képviselő elmondta, plusz 20 milliárd forintot fordítanának a pedagógusok esedékes béremelésére és az állami fenntartású iskolák biztos finanszírozására.Kitért arra is, egymilliárd forinttal emelnék meg az alapítványi és magániskolák támogatását.

Hozzátette: a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét elősegítő programokra szánt 260 millió forintot 400 millió forintra emelnék és az autistaotthonok kialakítására fordítható 190 millió forintot 300 millió forintra növelnék.

Kunhalmi Ágnes kérdésre elmondta, hogy módosító indítványaik a „kormányzati luxuskiadásokból”, például a Miniszterelnökség budai Várba költözéséből csoportosítanák át a szükséges forrásokat az oktatás területére.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!