Viharfelhők a független média felett: távozik az Index főszerkesztője

Saját kérésére távozik az Indextől Dudás Gergely főszerkesztő – értesült a Kreatív. Az új főszerkesztő Tóth-Szenesi Attila, a politikarovat eddigi vezetője lesz.

Dudás Gergely mai közleményében arról beszélt a döntése hátteréről, hogy „a pár héttel ezelőtti tulajdonosváltás egyszerre jelent kicsit szerencsétlen és könnyen félremagyarázható hátteret a hosszabb ideje fontolgatott döntésének, illetve egy új fejezet lehetőségét a szerkesztőségnek is.

Amihez nagyon sok sikert kíván, de az elmúlt időszakban – bármekkora közhely is – az új kihívások már jobban eluralták a gondolatait, mint az Index, így pedig nem lehet mégolyan jó csapatot sem vezetni”. Úgy tudni Tóth-Szenesi Attila bizalmi szavazást kért kollégáitól, ez 24 órán belül történik meg.

Még egy hónapja sincs, hogy az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt. 100%-os tulajdoni hányada 2017. április 20-án alapítványi tulajdonba került, miután a Magyar Nemzetben és a Hír Tv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát a „Magyar Fejlődésért Alapítványra” ruházta át.

Simicska Lajos 2014. februárjában opciós jogot szerzett az Index megvételére az Orbán kegyeiből kizuhant tulajdonos Spéder Zoltántól. Mindez a 2015. február 6-ai G-nap előtt történt, amikor Simicska még szövetségben állt Orbán Viktorral, tehát az eredeti stratégia szerint az opció lehívása által az Index fideszes érdekeltségbe kerülhetett volna.

Az Index főszerkesztője pár hete még úgy nyilatkozott a tulajdonlási váltásról, hogy a helyzet nem túl kellemes, de az Index nem Simicska Lajosé.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!