Nachos tál nagyravágyóknak

Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy a nachos a házi bulik ropogtatnivalójának koronázatlan királya, mivel nem kell hozzá semmi egyéb, csak egy jóféle mártogatós, ami feldobja az amúgy száraz kukorica chipset. Nos, ezzel az állítással nem is szállnék vitába, de ki mondta, hogy nem lehet belőle fantasztikus, ínycsiklandozó főételt generálni? És egyébként sok minden plusz dolog sem kell hozzá, csak egy kis maradék grill csirkemell, némi pikáns babszósz és egy jó adag paradicsom salsa. Hangerőt feltekerni – írja a Non Plus Ultra Gasztroblog szerzője.

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell

1 zacskó tortilla chips

1 egész vörösbab konzerv

250 dkg koktél paradicsom

1 db saláta cukkini

1 nagy fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

1 egész lime

2 dl natúr yoghurt

2 dl tejföl

1 csokor friss koriander

1 db chili paprika

5 dkg jalapeno paprika

olivaolaj

Fűszerek: só, bors, őrölt római kömény

Ha éppen szalad a ház az esti buli előtt, és még rengeteg a teendő a vendégek érkezése előtt, a legegyszerűbb, ha a csirkemellet megmossuk, vékony, kb. ujjnyi szeletekre vágjuk, és egészen egyszerűen beszórjuk tenyeres-talpas, boltban kapható grill fűszersóval. Mehet a grillre, de vigyázzunk, hogy sütés közben ne száradjon ki a pipi mellehúsa.

A babszósz elkészítéséhez szükségünk lesz egy csinos kis aprítógépre. Mehet bele a lecsurgatott vörösbab, 2 dl yoghurt, fél fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, egy csipetnyi őrölt római kömény, és egy korty olivaolaj. A háztartási eszköz működésbe hozásával szép, sűrű, lila színű krémet kell, kapjunk. Ízlés szerint lehet még ízesíteni fűszerekkel és lime-mal, ezt követően pedig mehet a hűtőbe pihenni.

A paradicsom salsahoz nagyon apró kockára vágjuk a brutál édes koktél parinkat és a cukkinit, hozzáadunk egy fél lime levét, sót, borsot, őrölt római köményt, olivaolajat, és végül de nem utolsó sorban a koriander apróra vágott levelét és chili paprikát is.

Tálalásnál alulra kerülnek a grillezett csirkemell csíkok, tetejére a pikáns babszósz erre pedig a paradicsom salsa. Az egész alapot körbeszórjuk nachossal, a tetejére tejfölt csurgatunk, meglocsoljuk még lime-mal. A nachos halom hegyére hetykén rádobálhatunk néhány szelet jalapeno paprikát is, hiszen anélkül elképzelhetetlen lenne egy frenetikus mexikói étel. Ne lepődjünk aztán meg, ha a gusztusosan tálalt nachos tál a party főszereplőjévé válik, hiszen nagyszerűségét éppen az adja, hogy főételként adunk el egy egyszerű, a köztudatba rágcsálnivalóként beépült, amúgy is közkedvelt klasszikust.

További receptek a Non Plus Ultra Gasztroblog oldalán.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!