A „quiche” hamis

A francia konyha hagyományos tésztaétele, a quiche (ejtsd: kis) és az olasz pizza között több hasonlóság is akad: egyrészt,  mindkét nemzet egyetért abban, hogy a ropogós tésztaágy és a ráhalmozott, feltétként szolgáló, válogatott finomságok baromi jól megvannak egymással. Másrészt konszenzus van abban is, hogy délutáni szieszta pazar dolog, így törekedni kell minél kevesebb időt a konyha falai között tölteni. Utóbbi érvvel mély szimpátiát találtam érezni ma délelőtt, ezért – e gondolatmeneten továbbhaladva – arra következtetésre jutottam, hogy meg lehet ezt a francia lepényt még ennél is egyszerűbben oldani  – írja a Non Plus Ultra Gasztroblog írója. 

Hozzávalók:

1 csomag réteslap

3 szál répa, 1 zeller

2 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 konzerv hámozott paradicsom

2 dl paradicsompüré

1 dl vörösbor

1 konzerv tonhal

1 dl tejszín

parmezán, olivabogyó, citrom

Fűszerek: só, bors, babérlevél, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, fahéj, szegfűszeg

 

Először is készíteni fogunk egy brutálisan sűrű, és izgalmas paradicsomszószt. Kukta-munka: a legkevésbé izgalmas része a főzésnek, meg kell tisztítani a zöldségeket, és összeaprítani, ha lehet, minél kisebbre. Ezt követően bő olivaolajon egy magasabb falú edényben lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. Ha a zöldség-mix szépen lepirult, hozzáadjuk a paradicsomos dolgok apraja-nagyját: mehet bele a hámozott paradicsom és a püré is a babérlevél, egy csipet fahéj és három szem szegfűszeg társaságában. Mialatt a paradicsomszószunk kis láng felett sűrűsödik, keresünk egy pitesütésre alkalmas konyhai alkalmatosságot, amit aztán bőségesen kikenünk olivaolajjal, és kecsesen belehelyezzünk a réteslapokat is. Nem kell kétségbeesni, ha réteslapok széle kikandikál a sütőformából, bátran nyisszantsuk le ollóval. A maradékot se dobjuk a kukába, nyugodtan fektessük le azt is az edény aljára.

Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadunk még két kortynyi vörösbort a paradicsomszószhoz. Miután az alkohol elfőtt, levesszük a tűzről, kiszedjük a babérlevelet, és szegfűszeget és annak, ami a lábosban maradt, nekiesünk egy magas teljesítményű kézi mixerrel. A pépes állagú paradicsomszószt egy kis tejszínnel lazítom, lágyítom még, aztán megkoronázom a bazsalikom-oregáno fűszer kombinációjával. Ilyenkor nyugodtan lehet kóstolni, kerülhet bele még kakukkfű, bazsalikom, só, bors vagy esetleg barna cukor annak, aki édeskésen szereti.

Jöhet a dolog izgalmasabb része: a pite összeállítása! A paradicsomszószt a réteslapra öntjük, szépen elegyengetjük a sütőformában, majd a lecsöpögtetett tonhalat is lazán rászórjuk. A quiche tetejét meghintem parmezánnal, szórok rá fekete olivabogyót. Ezt követően 20-25 percre 200 fokos sütőbe helyezem. Ha kész a tonhalas piténk és egy kicsit kihűlt, lehet díszíteni citromszeletekkel, lime-mal, bazsalikommal, de jól áll neki a koriander is 🙂

Bont appétit!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!