Jól érzi Ön is: rosszabbul élünk mint 10 éve

2017.05.14. 17:25

Szomorú adatra világított rá a közép-európai bérhelyzettel kapcsolatban az Európai Szakszervezeti Szövetség magyar kutatója – írta a hvg.hu. Galgóczi Béla tanulmánya feketén-fehéren rávilágít a tényekre; kutatásában a közép- és a közép-kelet európai országok bérszínvonalát hasonlítja össze (az alábbi országok szerepelnek benne: Bulgária, Litvánia, Észtország, Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország, Szlovénia, Magyarország és végül pedig Németország)

A kutatásból kiderül, hogy míg a régió országaiban – melyek főleg 2004-ben Magyarországgal együtt csatlakoztak az Európai Unióhoz – egységesen növekedett a termelékenység (ami az adott munkaidőre számított teljesítmény) addig a bérek felzárkózása inkább lemaradt a nyugat-európai bérekhez képest.

A kormányzati propagandának hála az átlag magyar már-már elhihetné, hogy itt minden szép meg minden jó, közben pedig a leginkább alulfizetett dolgozók, a vizsgált országok bérből és fizetésből élői közül a magyarok. (A kutatás elérhető angol nyelven)

Galgóczi összehasonlította a magyar a lengyel és a cseh átlagkeresetet (egyébként ezek a gazdaságok voltak ugyanis azok, akik 2004-ben nagyjából hasonló gazdasági színvonalon voltak, mint mi) és kiderítette, hogy míg ezekben az országokban a bérek az 1990-es évektől a gazdasági világválságig (2008-2009) a német bérek 10 százalék körüli szintjéről 30 százalékra emelkedtek, a válság után ez az arány visszaesett.

Magyarországon különösen tragikus a helyzet. 2008-ban a németek átlagkeresetének közel 32 százalékát kerestük meg, 2010-ben ez már alig volt 30, az Orbán-kormány ötödik évében 2015-ben pedig már csak 25 százalék volt – a régió többi országa meg jól elhúzott mellettünk.

Ebben vastagon benne van a kormány összes gazdasági melléfogása, a forint árfolyamának bedöntése (Soros György helyett Kósa Lajos) az alkalmatlan vezetők, vagy a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitikai tündérmese és a vastagon ezekből eredő többszázezres elvándorlás, vagy az oktatás lezüllesztése – mely hosszútávon egyébként a hajánál fogva ránthatná ki a pöcegödörből az országot.

Hogy erről miért nem hallani? Az állami propagandagépezet nyilván nem ejt szót a Fidesz hibáiról, költségvetési hiányokról, gazdasági visszaesésről, bérszínvonal-csökkenésről. A heti rendszerességgel kirobbanó fideszes botrányok pedig – véletlenül, vagy szándékoltan – kellőképpen el tudják terelni az emberek figyelmét az egyébként bonyolult gazdasági összefüggésekről, a vidéki látogatáson nyugdíjast simogató Orbán pedig arról, hogy milliók számára lesz egyre vékonyabb a boríték a hó elején.

Hogy is mondta? „…majd emelek„.

Na persze.

A HVG cikke alapján

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!