Habony püfölhető, a bíróság döntött: közszereplő Orbán láthatatlan embere

Árpád pár napja beperelte a Jobbikot a „képmáshoz való jog megsértése” miatt, mivel a párt „Ti dolgoztok, ők lopnak” plakátjain többek között ő is szerepel.

Tette mindezt állampolgári önérzettől hajtva, mivel nem járult hozzá, hogy a képmását felhasználhassák s érvelése szerint „nem tekinthető olyan személynek, akinek a képmása közzétételét alapos ok nélkül el kellene viselnie”.

Kicsit vicces, hogy Árpád nem a lopásról szóló kitételt kifogásolta.

A mai napon – minő gyorsaság – le is zajlott a per s rossz hírünk van: elsőfokon úgy döntött a bíróság, hogy Habony Árpád sajna közszereplőnek minősül.

Az indoklás szerint azért, mert nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem azért, mert olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi. A bíróság elfogadta az alperesi érvelést, miszerint egy 2012-es, a fidesz.hu oldalán megjelent beszámoló szerint „Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor és Kövér László társaságában Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó egyeztetett.”

Márpedig, ha ez nem sérti az önérzetét, magyarán elfogadja, akkor bizony a miniszterelnök tanácsadója bizony közszereplőnek minősül – bármennyire is tenyérviszkettető az ábrázata akár nyilvánosan, akár láthatatlan.

A közvélemény szerint bizony közszereplő az is, akihez köthetően – mint a nepszava.hu írta – közel 11 milliárdos szerződést köt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátására”.

A közvélemény szerint közszereplő az is, aki a kormánypropagandával és közpénzből finanszírozott állami hirdetésekkel kitömött álbulvárlapja – akár – több tucatnyi fideszes önkormányzattal áll szerződésben s kapja ezért az önkormányzatoktól is a köz pénzét.

A bírói döntés meghatározta továbbá, hogy Habony Árpád médiatulajdonos, akinek cégeihez állami pénzek kerülnek, továbbá szerződéssel nem rendelkező politikai tanácsadó, akinek valamilyen ráhatása mindenképpen van a közügyekre. Mindezek tükrében Árpi nem kifogásolhatja azt, ha a képmását nyilvánosságra hozzák.

Nem tudjuk mi történik s mi nem a bíróságok háza táján mostanában, de köszönjük Szabó Csilla bírónő döntését. Őszintén reméljük, hogy egy év múlva egy Habony Árpád nevű restaurátor lakkozza majd a kopottas pulpitusát. Isten bizony nem írjuk le akkor már a derék szaki nevét.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!