A Médiatanács rászállt az Éjjel-nappal Budapestre

Számos aggályt fogalmazott meg, illetve lehetséges veszélyt tárt fel az RTL Klubon futó Éjjel-nappal Budapest című sorozattal kapcsolatban a kutatás, amelynek összegző tanulmányát e heti ülésén fogadta el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A NMHH által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben az áll, a testület szerint „szükséges a társadalom figyelmét felhívni azokra a gondokra is, amelyeket a jogszabályok nem rendeznek, és túlmutatnak azon a minimumon, amelyet a törvény képvisel”.

Megjegyezik: a sorozatból áprilisban vetítették az ezredik epizódot; ezzel összefüggésben a Médiatanács szükségesnek látta, hogy átfogó elemzés készüljön a műsorról, amely rávilágít annak jellemzőire, esetleges visszásságaira. Utalnak arra, hogy a hatóság korábban több alkalommal is vizsgálta a műsort, és a kábítószer-használat, a szexualitás, valamint az agresszivitás kifogásolható bemutatási módjai miatt hozott elmarasztaló határozatokat.

A tájékoztatás szerint a médiatanács honlapján hamarosan megjelenő tanulmány két megközelítésből mutatja be az Éjjel-nappal Budapest által képviselt aggályos jellemzőket: egyrészt egy közvélemény-kutatás segítségével felmérte azokat a befogadói véleményeket, amelyek a műsorszámmal kapcsolatban a magyar társadalomban léteznek, másrészt feltérképezte a program valóságábrázolását, amely számos rosszallást váltott ki a befogadók részéről.

A reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a műsor nézőinek 67 százaléka nő, és kiemelkedően magas (73 százalékos) az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező rendszeres nézők aránya.

A műsorszám által megjelenített életstílust a megkérdezettek túlnyomó többsége nem tartja elfogadhatónak: 83 százalékuk úgy vélekedik, az egyáltalán nem szolgálhat mintául a mai fiatalok számára. A nézők zöme – 90 százaléka – azt vallja, hogy a programban bemutatott baráti és párkapcsolatokban nagyon sok probléma, konfliktus jelenik meg – írják.

A válaszolók általános meggyőződése, hogy az a mód, ahogyan a fiatalok a programbeli párkapcsolatokban a partnerükkel, szerelmükkel viselkednek, a mai fiatalság számára egyáltalán nem követendő, nem példaértékű. A sorozatot követők 59 százaléka úgy gondolja, a széria készítői túl nagy hangsúlyt fektetnek a szexualitás bemutatására a műsorban – áll a közleményben.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!