Erőszakos fideszesek kihajították és kifosztották az ellenzéki újságírót

Varga Mihály volt az egyik előadó a rendezvényen MTI/Kovács Attila

2017.05.05. 18:00

Csütörtök délután a 444 egyik munkatársa, Halász Júlia részt vett a Fidesz által meghirdetett országos konzultációs turné egyik budapesti állomásán a IX. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

Az előadók Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter voltak. Az újságíró a nyilvános fórumon felvételeket kezdett készíteni, amikor három férfit ráküldtek, azzal, hogy hagyja abba, amit csinál, mert „regisztráció nélkül nem lehet forgatni”.

Az újságíró abba is hagyta a forgatást, azt „megengedték” neki, hogy végigülje a fórumot, felvételeket pedig – elmondása szerint – csak akkor készített, amikor látta, hogy többen fotózzák az előadókat, így kattintott róluk párat telefonjával.

A lefotózott személyek egyébként közpénzből élő közszereplők.

Halász Júliához odalépő három férfi közül az egyik – Ludányi Attila újbudai fideszes önkormányzati képviselő – megígérte, hogy bemutatja őt a szervezőnek, Szabó Lászlónak. Szabó egyébként szintén újbudai fideszes, ez az ember az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.

13260246 1400351473315683 6503890470206943381 n
Szabó László újbudai fideszes úr (kép: Szabó László Facebook)

 

Varga Mihály beszéde után a 444 újságírójának csörgött a telefonja, ezért kiment a teremből, majd így folytatódott az eset a rendőrségi jegyzőkönyv alapján:

„A kameraállványomat viszont bent hagytam a teremben, mert később vissza akartam térni. Szabó László követett a folyosóra, becsukta a terem ajtaját és fenyegetően megállt mögöttem. Mikor befejeztem a hívást, közölte, hogy nem mehetek vissza a fórumra. Elmondtam neki, hogy bent van az egyik eszközöm, de ekkor rámtámadt, kicsavarta a telefont a kezemből és agresszívan felszólított, hogy hagyjam el az épületet. Azzal gyanusított, hogy videofelvételeket készítettem a kamerámmal, ami nem volt igaz, ezért azonnal kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam” – írta a 444.

„Szabó László pedig a karomnál fogva lerángatott az emeletről és az épület előtt folytatta a fenyegetőzést. Több kollégája vagy barátja is körbeállt és azt mondták, hogy csak akkor kaphatom vissza a telefonom, ha előbb megmutatom nekik a kamerámat. Folyamatosan fenyegetőztek és megpróbáltak megfélemlíteni. Körülbelül 10 percig kértem, hogy adják vissza a telefonomat, mindannyiuktól többször segítséget kértem.”

Miután a 444 újságírója Szabónak elmondta, hogy rendőrt hívott, akik már úton vannak, a fotókat kitörölte az elkobzott telefonból, és dolgát végezve visszakullogott a rendezvényre.

Varga Mihály valószínűleg észhez kapott és próbálta menteni a menthetetlent, amit szerencsétlen párttársai elkövettek – az újságírónak átadták kameraállványát, és engesztelésül – micsoda megtiszteltetés – ígértek egy interjút Vargával, csak, hogy elsimítsák az ügyet.

„A rendőrség munkatársai az épület előtt, a főbejáratnál kikérdeztek engem és állítólag az épületben a szervezőkkel is sikerült beszélniük. Azt állították, hogy nem tudták azonosítani a támadómat és mivel a szervezők nem látnak szívesen, ezért nem jönnek velem vissza az épületbe, hogy esetleg együtt keressük meg.”

Szabó elpárolgott, a rendőrök meg nem tudnak semmit. Naná. A feljelentést az újságíró megtette, az ügy ennyiben nem állhat meg.

A fenti idézetek a feljelentésből származnak, melyet a 444 közölt.

Az NGM állásfoglalása:

„Varga Mihály a cikkben említett eseményen meghívott előadóként vett részt, a tárca munkatársai meghívottként, nem pedig szervezőként voltak jelen. A cikk állításával szemben a miniszter munkatársai nem ajánlottak „engesztelésül” interjú-lehetőséget. A rendezvényen történtekről információval a választókerületi elnök tud szolgálni.”

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!