Utolsó figyelmeztetés érkezett Orbánnak Washingtonból

Putyin már nyújtja a kezét, ha lesz aki megfogja, az Orbán lesz. (kép:Koszticsák Szilárd / MTI)

A Washinton Post közölt egy cikket arról, hogyan tarthatna be az Egyesült Államok vezetése a putyinizálódó Orbán-kormánynak. A cikk 5 javaslata a következő:

  1. Egy kipróbált, profi karrierdiplomatát kell küldeni Budapestre, aki képes érdemben reagálni Orbán bonyolult és szövevényes – szintén főleg autoriter rendszerekhez fűződő viszonyaira. Az Egyesült Államok egyébként rossz szemmel nézi a Fidesz Magyarországának egyre szorosabbá váló szaúdi, közép-ázsiai, és pláne orosz kapcsolatait. Az Iránnal kötött nukleáris megállapodást a cikk már egyenesen háborús provokációnak minősítette, melyre Washington elfelejtett reagálni.
  2. Trump tegye világossá, hogy Orbán nem szívesen látott vendég Washingtonban – noha Szijjártó Péter amerikai látogatásán finoman ezt már érzékeltették azzal, hogy a külügyért egy nagyon sokadik rangú tisztviselő fogadta csak.
  3. Washington fogja vissza a katonai együttműködést Budapesttel.
  4. Ha a lex-CEU-t és a civilszervezeteket vegzáló törvényeket nem vonják vissza, és a civil szféra kivéreztetésére tett folyamatos próbálkozásaikat nem adják fel, abban az esetben a korábbi 2014-es kitiltáshoz hasonlóan (ekkor Vida Ildikó NAV-elnököt és hat kormányzati tisztviselőt tiltottak ki) lépjenek fel. A cikk tovább is megy – javasolja, hogy tiltsák ki azokat, akik részt vesznek a fenti törvénykezésekben.
  5. Washington támogassa az EU-t és Belrint, hogy Orbán után nézzenek, kordában tartsák.

A Washington Post az egyik legrégebbi és legnagyobb példányszámú jobboldali napilap az Egyesült Államokban, így a kritikát nehéz lesz Soros Györgyre kenni – persze nem lehetetlen.

A cikk kiemeli, hogy a magyar kormány már az amerikai külpolitikai érdekekkel és a jogállamiság alapvető értékeivel szembemegy. (Washington Post)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!