Besúgói múltja miatt bukott Orbánné segélyszervezetének igazgatója – 30 év után

Az ökumenikus szeretetszolgálat eddig volt vezetője Balog Zoltánnal és Lévai Anikóval

Lehel László ügynökmúltját a Magyar Nemzet írta meg hétvégi számában.

Csak két kérdés: miért most s miért Simicska lapjában..?

A kipattant botrány persze több kérdést is felvet, s közülük a legfontosabbnak tűnik, hogy minderről miért nem informálta a közvéleményt Orbán Viktor, az elmúlt komenista rendszer harcos üldözője.

Azt ugyanis senki sem hiheti el, ugye, hogy nyolc évnyi kormányzás alatt ne fújná kívülről az ügynöklistát s pláne egy olyan szervezettel kapcsolatos érintettségről ne tudna, aminek a saját felesége az élharcos arca s nagykövete.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője május 1-jével felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét annak érdekében, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra – jelent meg a szervezet honlapján.

Lehel László az 1991-es alapítás óta vezette az Ökumenikus Segélyszervezetet, amelynek egyik jószolgálati nagykövete Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó.

Lehel László ügynökmúltját a Magyar Nemzet írta meg hétvégi számában. A cikk szerint az evangélikus lelkészt a 80-as évek elején szervezték be titkos megbízottként, de már a hetvenes években képbe került a szolgálatoknál. A hálózatban Filozófus fedőnéven emlegették. BM-es kartonja szerint eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be, a folyamat gyorsan ment, az együttműködést szívesen vállalta.

A különös sztori pikantériája, hogy Simicska lapjába pont az az újságíró írta a leleplezőnek megrendelt cikket, aki éveken keresztül utazott tudósítóként világszerte a segélyszervezet védőernyője alatt – ő tudósíthatott többek között Tóásó Előd hazahozataláról is.

A szervezet közleménye szerint az elnök-igazgató feladatait átmenetileg a szakmai igazgatókból álló négytagú testület látja el.

A szervezet közel egymilliárdos támogatási összegekből működött, melyek nagy részét külföldről kapta – mégsem volt soha céltáblája a kormány civilszervezetek ellen irányuló boszorkányüldözési kampányának.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!