Nézd meg, mit csinált Botka László egy csapat fiatal előtt!

Csillebércen tartották a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom által rendezett Kiss Péter Szabadegyetemet. A második alkalommal életre hívott háromnapos előadássorozatra, baloldali gondolkodású fiatalok látogattak el. A rendezvényen Botka László is előadóként szerepelt, ezt követően pedig válaszolt a fiatalok kérdéseire.

A miniszterelnökjelölt egy nemrégiben nyilvánosságra került adattal kezdte az előadását: a román fiatalok jobban élnek a magyar társaiknál. Botka László 19 megyében járt több mint 30 településen az utóbbi időben, hogy találkozzon a választókkal. Elmondása szerint mindegyik rendezvényen képviseltették magukat fiatalok is. A miniszterelnökjelölt 18 éves korában csatlakozott az MSZP-hez. Ekkor 7%-on állt a párt, utána mégis kormányra került.

Botka szerint a történelem nem ért véget, sorsfordító időszakra számít. „A következő egy évben sok minden eldől. A rendszerváltás óta soha nem volt olyan jelentősége választásnak mint a 2018-asnak” – tette hozzá a miniszterelnökjelölt.

A fiatalokat érintő kérdésekről Botka azt mondta: „a magyar ifjak többsége külföldön képzeli el a jövőjét, egyetemisták körében már kétharmados arányt is mértek a kivándorolni készülőkről. Több ezer emberrel találkoztam az elmúlt hetekben. A kiszolgáltatottság olyan magas, hogy néhány hónap alatt is okozhat politikai átrendeződést. Van tétje annak, hogy a baloldal milyen stratégiával vág neki a következő időszaknak.”

Botka végleges jelöltségéről egyébként a május 27-én tartott pártkongresszus hozza majd meg a döntést.

Hogy lehet leváltani a Fideszt?

Botka szerint ha összeadnánk az összes demokratikus ellenzéki pártra leadott szavazatot az előző választási ciklust tekintve, azok a Fideszre leadottak felét sem tették volna ki.

„A következő 11 hónapban nekünk kell képesnek lennünk visszaszerezni a választók bizalmát, akiknek több mint felét elveszítettük a kormányzásunk során. Február 18-án meghirdettem: csak akkor van esélyünk, ha megkövetjük a választókat és visszanyerjük a bizalmukat, valamint egy valódi baloldali programot hirdetünk. Legyünk szocialisták! – Csak egy önazonos politika lehet hiteles. A legkiszolgáltatottabb rétegeket kell képviselnünk. A mindennapokat átszövő igazságtalanság jelen van mindenütt. Fortélyos félelem kezd eluralkodni az országban. Ebből az állapotból mehetünk az apátia, az érdektelenség felé, a másik lehetőség pedig, hogy betelik a pohár mindenkinél, és határozott többséggel fog nemet mondani a magyar nép Orbán Viktor uralmára” – mondta el Botka László.

Szeged MSZP-s polgármestere felidézte a mai eseményeket is. Botka szerint Orbánnak határozottan megmondta az EPP, vagyis az az európai parlamenti frakció, amely a legnagyobb jobboldali közösséget tömöríti Európában, hogyha nem módosítja a CEU-törvényt, semmi keresnivalója a Néppárt soraiban. Botka azt is hozzátette, hogy az emberek többsége még mindig az EU-ban képzeli el a jövőjét, nem pedig a putyini Oroszországban.

„Az elmúlt hetven év alatt ötszörösről ötvenszeresre változott a különbség a legszegényebbek és a leggazdagabbak között. Erre vonatkozóan is konkrét javaslataink lesznek” – egészítette ki beszédét Botka, majd hozzátette: „mi vagyunk jelen pillanatban az egyetlen kormányzóképes alternatíva, és a következő 11 hónap ennek megismertetéséről fog szólni. Mind a 106 választókerületben a demokratikus oldalnak egy jelöltet kell állítania. Az én ajtóm minden politikai erő számára nyitva áll, akiknek valóban az Orbán-rezsim leváltása a legfontosabb, nem pedig a politikai túlélés.”

Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc megvádolta a miniszterelnököt azzal, hogy Oroszország zsarolja. Botka erre úgy reagált: „ha ez így van, az hazaárulás, ha viszont valaki alaptalanul vádaskodik, annak semmi keresnivalója nincs a magyar politikában.”

A megjelentek kérdéseket tettek fel a miniszterelnökjelölthöz, és többek között arról érdeklődtek, hogy mi az elvesztett választópolgárok visszacsábításának receptje.

Botka erre azt felelte: „a jó hír, hogy ez a tömeg létezik. Az elemzők hétszázezer és egymillió körüli számokról vitatkoznak. Három helyen kell keresnünk ezeket a választókat: a bizonytalanok között, a Jobbik szavazóinak táborában, hiszen a többségük nem elkötelezett szélsőségesek. Ők csalódott emberek. Döntő részben ránk szavaztak régebben. A harmadik réteg azokat tömöríti, akik most vasárnap még a Fideszre szavaznának, mert egyelőre nem látnak alternatívát, viszont a rendszer már nem tetszik nekik. Ők százezres nagyságrendben vannak, meg kell szólítanunk őket.

Egy másik kérdésre Botka a fiatalok és az MSZP viszonyával kapcsolatban fejtette ki véleményét: „mindig is abban hittem, még húszévesen is, hogy a fiatalok számára nem attól népszerű egy párt, mert fiatalok benne a politikusok, nem is az ifjúságról szóló programja miatt, hanem mert vonzó vízióval bír. A kilencvenes években az MSZP-nél az ifjúsági szervezet működött is, reméljük, hogy újra el tudjuk érni ezt a szintet.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!