Matolcsy soha nem látott pofátlanságra adta a fejét

A Magyar Nemzeti Bank ködös befektetéseiről és közpénzjelleg-vesztő jellegéről elhíresült MNB Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítványa egy sokmilliárdos beruházásba száll bele, nevezetesen egy újabb villa-rekonstrukciós beruházásba a Budai Várban.

A Csónak utcai, elegáns Lónyai-Hatvany Villa átépítésére közel négy és fél milliárd forintot fordít a PADA, amit hogyhogy nem a Mészáros Lőrinchez több szálon is köthető Magyar Építő Zrt. végez.

Hogy mi szükség van egy újabb luxusberuházás adófizetői pénzből történő finanszírozására egy ködös alapítványon keresztül, az nem derül ki a közbeszerzési oldalról, de a fideszes holdudvar vagyongyarapodása újra garantált, és cinikusan szólva, ma Magyarországon ez a lényeg.

Budapest legdrágább villája

svlj
A „szolid” villa (kép: magyarepitok.hu)

A dunai panorámás, 3 emelettel plusz 3 süllyesztett szinttel, medencékkel rendelkező háromezer (!) négyzetméteres luxuspalotát 2014-ben vásárolta meg az MNB 3,4 milliárd forintért, melynek kivitelezésében szerepet kapott Matolcsy jegybankelnök úr fiának Matolcsy Ádám balatoni „gazdasági melléképületének” és pesti tetőtéri „cselédlakásának” lakásának felújításában is részt vállaló RAW Development Kft., mely sajtóinformációk szerint a Matolcsy-dinasztia érdekeltségébe tartozott.

A felújítási munkálatokra egy korábbi szakaszban egyébként már egymilliárd forintot elkötött a Nemzeti Bank, így a luxuspalota már kb. 9 milliárd forintba fáj.

A Magyar Építő Zrt. Szíjj László, Mészáros Lőrinc üzlettársának tulajdonában van, igazgatóságában pedig tavaly év végéig bent ült Csík Zoltán, aki a felcsúti polgármester több vállalkozását is vezeti. A cég az MNB-alapítványok pályázatain rendszeresen nyer. Véletlen?

Újabb rokoni szál következik, ugyanis a PADA igazgatója egyébként Matolcsy György unokatestvérének Szemerey Tamásnak a felesége Szemerey Gabriella, akinek az Index szerint már volt köze végén keresztül a palota felújításához korábban.

Az épületben étterem, galéria, konferencia- és előadótermek kerülnek kialakításra.

A PADA bemutatkozása, és célkitűzései az alapítvény honlapjáról, talán választ adhatnak az esztelen pénzszórásra – ja, nem.

„A Pallas Athéné Domus Animae Alapítványt Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapította a Társadalmi Felelősségvállalás Program jegyében és egyben részét képezi a Közgondolkodási Programnak, melynek kiemelt célja a társadalomtudományok (főként a közgazdaságtan, pénzügyek és azok peremtudományai) területén tanulók támogatása alapítványi keretek között létrehozandó angol nyelvű PHD iskolának.” 

Hogy mi köze van egy MNB-alapítványnak ingatlanberuházásokhoz? A célkitűzéseik közt szerepel-e egyáltalán luxuspaloták megvásárlása és felújítása? Hol van ebben a társadalmi felelősségvállalás? És a társadalomtudomány? Sehol.

Az Index alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!