A kormánynak egymilliárdot kell fizetnie a hajdan Orbán-gyerekeket megkeresztelő Iványi Gábor vezette egyháznak

Jogsértések miatt 3 millió eurós kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek. Iványi Gábor ezzel a döntéssel közössége egyházi elismerését is üdvözli.

A fellebbezésre az Orbán-kormánynak három hónapja van, de a nemzetközi gyakorlat szerint a kifizetést hasonló döntés esetében eddig minden európai ország teljesítette is – Oroszország nagy ívben tett rá.

Kilenc kisegyház indított keresetet korábban az új egyházügyi törvény miatt Strasbourgban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította 2014-ben: a szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyét – amely a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét szabályozza -, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozó 11. cikkelyben foglaltakat.

Kártérítésről akkor még nem volt szó, most viszont megszületett a döntés: 3 millió eurós, nagyjából 935 millió forintos a kártérítés mértéke.

Az egyházügyi törvény célja az volt, hogy elejét vegye az egyházaknak járó állami támogatások körüli anomáliáknak úgy, hogy csak elismert egyházaknak járt forrás. A nagyokon kívül így az összes kisegyház elveszítette egyházi besorolását. A pénz tehát megcsappant, de a vallási tevékenységüket folytathatták.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!