Hogyan válasszunk OKJ-s képzést?

Az OKJ-s szakma kiválasztása nem könnyű feladat. Sokan már az általános iskola elvégzése után szakmát tanulnának, de ma már az sem ritka, hogy diplomások is visszaülnek az iskolapadba szakmát tanulni. A SzakmaBLOG.hubejegyzésében praktikus tanácsokat ad a megfelelő OKJ-s szakma és képzés kiválasztásához.

A legnehezebb kérdés mindig a szakma kiválasztása, hiszen nem könnyű megtalálni azt a hivatást, amit hosszú éveken át űzhetünk, élvezünk és még piaci kereslet is van rá.

Mit érdemes számba venni a szakmaválasztásnál?

  1. Milyen területek érdekelnek minket? Hiába van kereslet az ács vagy a boncmester végzettségre, ha kiráz a hideg egy ilyen szakmától.

  2. Mennyire van rá kereslet? Szerencsére a hiányszakmák listája megtalálható az interneten. (A Magyar Közlönyben megyénkénti bontásban teszik közzé évente a hiányszakmák nevét.)

  3. Van-e már valamilyen szakmánk, diplománk? Fontos kérdés, hogy ehhez kapcsolódó képzést keresünk, vagy teljesen új karrierbe kezdenénk.

  4. Ha van olyan szakma, melyet biztosan szívesen csinálnánk, nem kérdés, azt kell választani.

Hogyan válasszunk iskolát?

Ha a szakot végre eldöntöttük, akkor jöhet a jó öreg Google, hogy összehasonlítsuk az iskolákat. A legtöbb szakmát több iskolában is oktatják, ezért érdemes megfontolni, melyik intézmény képzését választjuk. Szerencsére ma már számos gyűjtőoldal is létezik, ahol több iskola ajánlatából válogathatunk (pl. http://tanfolyamokj.hu/ ).

Ha spórolni szeretnénk, érdemes megnézni, hogy az életkorunk és az eddigi végezettségeink alapján milyen olcsóbb lehetőségeink vannak egy új szakma elsajátítására. Az állam jelenleg 2 OKJ-s végzettség megszerzését támogatja, de sajnos nem minden szakmát lehet ingyenesen választani. Emellett a támogatott képzések ütemezése eléggé rugalmatlan, az ingyenes képzések nappali vagy esti tagozaton – szakmától függően – 1-3 év alatt végezhetőek el. A tanítás hétköznap délelőtt vagy délután zajlik.

Ma már több piaci alapon működő iskola is kínál OKJ-s képzéseket, melyek jobban igazodnak a jelentkezők igényeihez. Az oktatás rugalmasabb időpontokban zajlik (akár hétvégén is), emellett olyan speciális képzéseket is indítanak, amiket nem támogat az állam, de a munkaerőpiacon nagy kereslet van rájuk. Ezekért a tanfolyamokért fizetni kell, azonban a legtöbb iskola biztosít részletfizetési lehetőséget.

Az iskola kiválasztásánál érdemes figyelembe venni

  1. a képzés árat (figyelni kell az olyan költségeket is, mint vizsgadíj, regisztrációs díj stb.),

  2. az iskola hírét,

  3. a megközelíthetőséget,

  4. a tanári gárdát (ha szerepel a honlapon),

  5. a gyakorlati helyek biztosítottságát.

Ahogyan a diplománál sem mindegy, melyik egyetemen szerezzük meg, úgy az OKJ-s bizonyítvány esetében is fontos, hogy magas színvonalú képzőintézményt válasszunk. Bár az ár fontos tényező, nem feltétlenül a legolcsóbb tanfolyamot érdemes választani.

Ha az internet alapján megtaláltuk a megfelelő iskolát, érdemes körbenézni személyesen is az intézményben, mielőtt beiratkoznánk. Az érdeklődés vagy az internetes jelentkezés után még meggondolhatjuk magunkat, egészen a hallgatói szerződés megkötéséig.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!