Elakadhat a „Soros” törvény. Már a nemzetközi szervezetek is lázadnak

foto: welt.de

Az Igazságügyi Minisztérium csütörtökre meghívott néhány civil szervezetet az elnevezése szerint a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény egyeztetésére.

A gesztus komolytalanságát jelzi, hogy a minden szempontból elfogadhatatlan törvényjavaslat parlamenti vitája egy nappal a minisztériumi tárgyalás előtt megkezdődött. A meghívott civil szervezetek álláspontja a találkozó után is változatlan: nem tartják vitaalapnak, így elutasítják a törvényjavaslatot. A legjobb, amit a kormánypártok tehetnek, hogy visszavonják, és örökre elfelejti a kártékony megrendszabályozási kísérletüket.-írja közleményében a Transpareny International

A tervezett változtatásoknak – a kormánypártok -hazug-(a szerk.) állításával szemben – nem az a célja, hogy a társadalom számára átláthatóbbá tegye a civil szervezetek működését. A mostani kormánypártok által elfogadott törvény jelenleg is kötelezi arra a közhasznú szervezeteket, hogy nyilvánosságra hozzák a bevételeik mértékét és azt, hogy kik a támogatóik. A civil szervezetek többsége a törvényben előírtnál is sokkal átláthatóbban működik. Ha pedig valamelyik szervezet megszegné a szabályokat, az államnak eddig is rendelkezésére álltak az ahhoz szükséges eszközök, hogy megfelelően szankcionálja a szabálytalankodókat.

A fideszes képviselők által jegyzett törvényjavaslat önkényesen külföldről támogatottnak minősít és regisztrációra kötelez egyes civil szervezeteket és a támogatóikat. Ez a szabályozás semmilyen alkotmányosan igazolható célt nem szolgál, ugyanakkor megbélyegez és kirekeszt számos független és önálló hangon megszólaló közéleti szereplőt.

A „külföldről finanszírozott” stigma az évek során felépített kormányzati kommunikációval együtt nyer valódi értelmet, amelyben minden, ami „külföldi”, az szükségképpen a magyar nemzet érdekei ellen van. A törvényjavaslat egyes civil szervezeteken túl a külföldinek minősített támogatókat is stigmatizálja – legyenek azok magánszemélyek (pl. külföldön élő magyarok vagy Magyarországon élő külföldiek), magánalapítványok, külföldi államok, nemzetközi szervezetek, az Európai Unió vagy akár az ENSZ és szakosított szervezetei, vagy Soros György, mint a sátán földi képviselője. 

Az Igazságügyi Minisztériumban ma megjelenő civil szervezetek közül az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország Alapítvány elutasítja, és vitára alkalmatlannak tartja a törvényjavaslatot. Ezért arra kérik a kormánypártokat, hogy vonják vissza azt.

Tudjuk, hogy Orbán mindent végigvisz, amit elhatároz. Egyetlen dolog állíthatja meg ezt az ámokfutást. A NÉP maga. Ha már csak olyan civil szervezetek lesznek Magyarországon, amiket a kormány pénzel, vagy sakkban tart, akkor valóban elmondható lesz, hogy lebontották a demokráciát és diktatúra van. Lassan eljöhet az idő, amikor mindenki észreveszi, hogy itt bizony ez a szándék. A polip már majdnem mindent behálózott. Ez a törvény is erről szól. Halkan kérdezzük, hogy meddig mehetnek még el Ön szerint?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!