Sorra faképnél hagyják Balogot a szakemberek a „civiltörvény” miatt

kép: rsk

A kormány civilellenes törvénytervezete volt az utolsó csepp a pohárban – Berki Judit és Szűcs Norbert pedagógiai szakemberek is otthagyták az oktatásért felelős miniszter által még 2013-ban létrehozott szakértői csoportot, az ún. Antiszegregációs Kerekasztalt.

Korábban mások mellett L. Ritók Nóra, tanár, blogger, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője is kilépett a testületből.

roma3

„Számos alkalommal éreztük úgy, hogy jelenlétünkkel legitimáljuk (a szerintünk) alapvetően hibás szakpolitikai döntéseket, de ezt megfelelő árnak gondoltuk azért, hogy időnként hozzájárulhattunk nagyobb problémák megelőzéséhez, pozitív folyamatok elindításához, hatékony érdekérvényesítő tevékenységekhez” – írják Balog Zoltán miniszternek címzett levelükben a civil oktatási szakértők.

A szakemberek szerint a magyar kormány nem tartja fontosnak a társadalmi integrációt, rendelkezéseivel, finanszírozási eljárásaival és a törvények érvényesítésének hiányával ösztönzi az iskolai elkülönítést és támogatja a szegregációt.

Korrupt, felzárkóztatási pénzeket ellopó roma vezetők védelmével nemcsak bűnözőket támogatnak, hanem lerombolják a roma közösségek méltóságát, előítéletek áldozatává teszik tagjait, miközben a korrupciós hálózatok működtetése, felzárkóztatási pénzek lenyúlása vagy hatékonytalan felhasználása elsősorban kormányközeli, nem roma érdekkörökhöz köthető” – írták többek között a távozásukat indokló levelükben.

Az Antiszegregációs Kerekasztalt 2013-ban hozta létre Balog Zoltán kormányzati és civil szereplőkkel. A testület célja az lett volna, hogy javaslatokat tegyen a szegregáció felszámolására. A kerekasztalt megalakulása óta kritikákat megfogalmazva számosan otthagyták, köztük Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője, Heindl Péter, pedagógus, jogász, és a blogposztjairól és tanítványainak rajzairól ismert L. Ritók Nóra.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!