A Fideszt ott árulták el, ahol a legjobban fáj neki

kép: MTI

Tegnapi cikkünkben ismertettünk egy listát azokról a jobboldali értelmiségiekről, volt fideszes politikusokról, akiknél betelt a pohár az Orbán-kormány kártékony magatartásától, az uszításoktól, a jogi és gazdasági visszaélésektől, a civilek, az egyetemek, az ellenzék démonizálásától, és a média kivéreztetésétől, leuralásától.

Ez utóbbi, vagyis a magyar médiapiac ugyanis államilag erősen befolyásolttá vált. A piaci szereplőket fideszes oligarchák váltották, a független médiatermékeket felvásárolták, és egy tucatnyi új médiafelülettel együtt beletolták a kormányzat propagandagépezetébe. Az ellenzéki lapokat bedöntik, a kritikus tévécsatornákat elvágják.

Most újabb újságírók mondtak fel, de nézzük meg az előzményeket.

A 2010-es hatalomátvétel után és a 2014-es ismételt választási győzelem után – új alaptörvénnyel és új játékszabályokkal a háta mögött a Fidesz megindította az egészpályás letámadást a teljes magyar médiapiac ellen.

Az adópénzből fenntartott köztévé, közrádió, stb. gyakorlatilag 0-24 órában kormányzati propagandát sugároz, orosz álhírekkel megspékelve – és még egyszer kiemelve: ez súlyos tízmilliárdokba kerül az adófizetőknek.

A köztévé egyszerű állampárti szócső lett, a dolgozók jó része a nagy átalakítások idején felállt az asztaltól önként, vagy egyszerűen ki lett rúgva.

Szinte az elején felmondott D. Tóth Kriszta, az M1 híradójának korábbi műsorvezetője, de felállt az asztaltól D. Bányász Gergely, az Este főszerkesztője, és Süveges Gergő híradós is – ha csak az ismertebbeket említjük.

Évekig folyt a takarítás, az utolsó „régi bútordarabként” még a Magyar Televíziónál lévő Nagy Györgyöt is eltüntették – akit az ország még az Ablak című műsorból ismerhetett meg – de elbúcsúztattak számos hírszerkesztőt, külsős munkatársat, és a gyártásban résztvevőket is, mindenkit, aki nem állt be a sorba.

A TV2 „átalakítása” szintén nagy mozgásokat váltott ki. A független kereskedelmi csatorna kormányközeli emberek tulajdonába való átkerülésével végre teljesülhetett Orbán nagy álma, miszerint lett egy országos kereskedelmi tévéjük.

 

Lett, de milyen áron? Az ismert műsorvezetők egymás után hagyták ott Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinópápa csatornáját, de a műszak közül is akadtak szép számmal olyanok, akik fejvesztve menekültek az egyre fullasztóbb, nyomasztóbb légkör és a propagandagépezet kiszolgálása elől. Az egész balhét pedig megkoronázta az is, hogy még a nézők is elpártoltak a pártos tartalomtól.

A TV2 tények például gyakorlatilag felállt és kisétált a kapun, helyükre kompetensnek látszó felolvasógépeket ültettek – akik még mindig bírják vállalni arccal és névvel azt, ami ott híradózás néven folyik.

1170721 plakat
A „Magyarország legjobb híradója” alcímmel jelentkező szórakoztató esti műsor hirdetése egy óriásplakáton (kép: internet)

Lett tehát kormányzati „kereskedelmi tévé” de lennie kellett még kormányzati bulvárlapnak is. Országos termékként meg is jelent a kézbe vehető, lapozgatható, Habony Árpád-féle Ripost is, ami szintén abból a párhuzamos univerzumból küld információkat a fogyasztónak mint a TV2, csak éppen papír alapon. Legutóbb a Ripost munkatársa, Fekő Ádám a Gulyás Márton és a CEU-s tüntetések elleni uszító, buzizó mocskolódást unta meg, és hagyta ott a lapot, tumblr-jén pedig ki is fakadt;

„(…) szóval én aztán tényleg nem vettem részt ebben az egészben, de így is fontosnak tartom, hogy bocsánatot kérjek minden egyes leütött billentyűmért, amivel ez a szargödör valaha is jól járt akár csak egy kicsit is”.

Az Origo.hu az alternatív-dimenzió szentháromság harmadik tagjaként kerül be összeállításunkba. Az egykor a Magyar Telekom érdekeltségéből kiragadott, valaha volt független hírportál egyik napról a másikra lett úgymond „átalakítva”. Kirúgták a főszerkesztőt, Sáling Gergőt – sajtóinformációk szerint Lázár János közbenjárására.

Gyakorlatilag az egész online újság félre lett állítva, még az Origo Tech rovata is, az online lapnál pedig egyre elviselhetetlenebb a légkör. A napokban a Hősök terén megtartott tüntetésről egy ismeretlen által a Fidesz-székház tetejéről készült fotókra cserélték le például az újság fotósának képeit, mindezt pedig úgy, hogy a felelős rovatvezetőt erről nem tájékoztatták, hanem felülről belenyúltak a munkájába. Az Origo fotórovatának vezetője ezért a mai nappal több kollégájával együtt felmondott.

Az átrendeződés, a Fidesz egyre gátlástalanabb propagandagépezete, és a közhangulat soha nem látott mélységekbe leokádása elindított egy egyre gyorsuló amortizációt. A jobboldali, érték- és elvhű értelmiségiek, szakemberek, tekintélyek egymás után ábrándulnak ki a Fideszből – de ezúttal ezt nem a négy fal közt, hanem azt nyilvánosan teszik meg, erőt adva a rejtőzködő, hasonló világképpel rendelkező, hasonló véleményen lévőknek ugyanúgy, mint a párt „mezei” tagságának.

A gyorsuló amortizáció a párt holdudvarába tartozó, szellemi munkát végző kutatók, tudósok, értelmiségiek mellett a pártos média munkatársait is elérte, de a kiábrándulás a várhatóan még harciasabb és még gátlástalanabb kormányzati akciókkal folytatódni fog, és ezek együtt kiválthatnak egy olyan „lecsurgó hatást” is, mely már a Fidesz szavazóinak nagy volumenű „elvándorlásával” is járhat, persze elsősorban azok körében, akik így-vagy úgy felnéznek a kiábrándult hangadókra, a véleményükkel, világnézetükkel azonosultak már korábban, így némi önvizsgálat után felismerhetik, hogy számukra is vállalhatatlan az Orbán-rezsim, vagy legalább annak ún. „demokrácia-felfogása”.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!