Botrány húsvétkor: rendőrök lephetik el a Parlamentet az eltitkolt letelepedési kötvények miatt

Sajtótörténeti pillanatnak és jogi precedensnek jellemzi a Magyar Nemzet, hogy végrehajtást kezdeményeztet az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága ellen, miután továbbra sem adta ki a parlamenti testület azokat a közérdekű adatokat, amire jogerős bírósági ítélet kötelezi.

A Magyar Nemzet még tavaly indított pert a Gazdasági Bizottság ellen, miután a testület fideszes elnöke, Bánki Erik megtagadta a válaszadást a letelepedési kötvényeket forgalmazó közvetítő vállalkozásokkal kapcsolatos közérdekűadat-igénylésre. A Fővárosi Törvényszék ítélete január 19-én emelkedett jogerőre, vagyis a bizottságnak 15 napon belül, azaz február 3-ig kellett volna a közérdekű adatokat eljuttatnia a laphoz. Ez azonban a mai napig nem történt meg annak ellenére, hogy a Magyar Nemzetet képviselő Karsai ügyvédi iroda és a Transparency International Magyarország (TI) hivatalos levélben hívta fel ennek elmaradására Bánki Erik figyelmét.

A kormánypárti politikus titkolózása azért is furcsa, mert a kormányzati kommunikáció szerint a letelepedésikötvény-program átlátható, transzparens szabályozás, emiatt a kormánynak semmilyen titkolnivalója sincsen. A gyakorlat azonban mást mutat.

Több olyan furcsaságot is feltárt a Magyar Nemzet, amit nyilvánosságra is hozott, de ezt követően a Gazdasági Bizottság már nem engedélyezte a dokumentumokba való betekintést. A nyolc cégből végül hét esetében nem kapta meg a lap az adatokat, mert egy éven belüli, ismételt adatkérést nem engednek meg a jogszabályok, miután fideszes javaslatra szigorodott az ezt szabályozó jogszabály, ezért hát a bírósághoz fordultak.

A bírósági ítélet kikényszerítésének enyhébb formája pénzbírság kirovása, míg a legdrasztikusabb intézkedés az lehet, hogy karhatalom, azaz rendőri kísérettel foglalja le bíróság által kijelölt végrehajtó az Országgyűlés épületében a közérdekű adatokat tartalmazó aktákat.

Ha ez így történik, lesznek itt még meglepetések…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!