Nem a tüntetések miatt marad el a kormányinfó, sem Orbán péntek reggeli „rádiómiséje” – nem, dehogy

Naná, hogy nem, hogy is juthat ilyesmi az eszünkbe.

Miközben már lassan egy hete naponta tiltakozó demonstrációktól forr Budapest, Lázár nem áll ki holnap szokásos kormányinfós standup-jára, s Orbán sem vállalja szokásos péntek reggeli rádiósmeditációját – ezzel szokásuk szerint gyáván kikerülik a kínos aktuális kérdésekre adandó válaszokat.

S teszik mindezt akkor, amikor a legégetőbb lenne válaszokat adni arra, hogy mégis miért engedi a kormány idáig fajulni a tömeges tiltakozások semmibevételét.

Pedig volna mire válaszolni. Például arra, hogy miként értékelik, hogy a német kormány lemondta a májusra tervezett berlini külügyminiszteri találkozót a V4-ek és Németország között – s miért kerülik az érdemi találkozást Berlinben a magyar politikusokkal.

Avagy, hogy a 25 éve kötött barátsági szerződéseket Merkel miért csak a cseh és a szlovák kormányfővel ünnepelte, s Orbán Viktor miért nem utazhatott Berlinbe a magyar szerződés évfordulóján.

Amint az sem passzolható kérdés volna egy „kia-faszagyerek” miniszterelnöktől, hogy az Egyesült Államokat képviselő politikus, Hoyt Yee helyettes külügyi államtitkár kormánya álláspontjaként értékelhető budapesti nyilatkozatához mit szólnak, ami feltehetően az amerikai kormányálláspontja a CEU-ügy kapcsán: „szerencsétlen, hogy nem voltak tárgyalások, vagy csak beszélgetések a kormány és az egyetem között a törvény elfogadása előtt. Számunkra ez az egyik legmeglepőbb része ennek az ügynek, hogy a törvényt mennyire gyorsan fogadták el.”

Arra sem ártana válaszolni, hogy mondvacsinált okok miatt miért tartóztatnak le tüntetőket mindössze azért, mert ellenük tiltakoznak, miközben a 2006-os eseményeket még a nép forradalmaként üdvözölték, amit akkori véleményük szerint a fennálló kormány tiport el.

Ezekre a kérdésekre most kellene válaszolni s nem menekülésre fogni, hátha mindezt a jövő héten már passzolni lehet.

Az a politikus, aki égető közéleti krízisben inkább a húsvéti ünnep ájtatossága mögé bújik s nem mer kiállni a döntései mellett a nyilvánosság elé, az már nem is pávatáncos, hanem szimplán beszari alak. Mindahány.

(kép: Breyer Gábor)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!