Ezreket fognak kilakoltatni, elönti a nyomor az utcákat, de mi Brüsszelnek üzengetünk

"A szegénység nem bűn" - áll egy tüntető tábláján (kép: A város mindenkié csoport Facebook / Csoszó Gabriella)

2017.04.12. 9:40

A hatvanezret is elérheti azoknak a jelzáloghiteles családoknak a száma, akiknek otthona veszélybe kerülhet, ugyanis nem tudtak megegyezni hitelező bankjukkal – írta a Világgazdaság az MNB adatai és információi alapján.

AZ MNB szerint 2016 végéig a 72 ezer megkeresett adós közül csak 4 ezerrel sikerült a hitelintézeteknek megegyeznie, így a több mint 60 ezer adósnál, akivel nem sikerült megegyezni – a bankok megindíthatják a „fedezetérvényesítést”, azaz a behajtást, így magyar családok ezrei veszíthetik el ingatlanjaikat.

A megállapodások (nagyjából 4 ezer fő)  végeredményeként az adósok túlnyomó része megtarthatta ingatlanját, azonban többen kényszerültek a Nemzeti Eszközkezelő programba belépni – de a többség megint pórul járhat; velük nem sikerült megegyezni, mert például nem tudnak havonta akkora törlesztőrészletet megfizetni, amit a bank óhajt.

Az MNB elvárása a bankokkal szemben, hogy építsék le a mérlegüket évek óta mérgező, nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-portfóliójukat, amivel fokozatosan haladnak is ugyan, de az emiatt meginduló végrehajtások következtében évről-évre több család kerül az utcára.

A felszólító levelek, és a követeléskezelők világába taszított családoknak 2010-ben még azt ígérte a kormány, hogy senkit nem hagy az út szélén. Aztán meg nem így lett.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!