Tudod, mit beszélnek Áderről az angliai magyarok? Megmutatjuk!

Kép forrása: Nepszava.hu

Nagy Zsolt Angliában él és dolgozik. A CEU-tüntetések szele őt és társait is megcsapta. Küldött a Pesti Bulvárnak egy véleménycikket, amit ezúton közlünk:


Tegnap írtam arról, hogy ki fog derülni, milyen ember is valójában a köztársasági elnökünk; áder jános. (Igen, így, kisbetűvel, nem érdemel többet.) Kiderült.

Egy megalkuvó, végletekig szánalmasan gyáva alak, aki nem rendelkezik önálló akarattal, a Fidesz bábja, marionett bábuként mozgatja Orbán a Parlamentből.

Még rosszabb, ha a tegnapi gaztettét önálló akaratból követte el. Az azt jelentené, hogy egy cseppet sem jobb, mint az őt a Sándor-palotába segítő Fidesz egésze. De ez már teljesen mindegy is. Tegnapi napon aláírta a CEU-ellenes törvényt, így az életbe lépett. Hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország legjobb és Európa egyik legjobb egyeteme 2018-tól – nagy valószínűséggel – ne indíthasson újabb képzéseket, tanfolyamokat és szemesztereket, így rengeteg magyar fiataltól elvette a lehetőséget, hogy világszínvonalú oktatásban részesülhessenek. Ugyanezt a saját lányától természetesen nem vonja meg: Londonban taníttatja három és fél milliós tandíjért, amit havi másfél milliós fizetéséből, nyilván, vígan ki is tud csengetni. Az pedig, hogy a többi magyar emberrel, az ő jövőjükkel mi lesz… Ádert abszolút nem érdekli!

Vasárnap este hetvenezer ember tüntetett Budapest utcáin, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását. Eltelt egy éjszaka, és bejelentették, hogy Áder nem talált kivetnivalót a törvényben, így elrendeli, hogy életbe lépjen.

A köztársasági elnök közleményt adott ki, amiben hosszasan magyarázkodik. Azt állítja, hogy megvizsgálták a törvényt a rendelkezésére álló öt napban, és semmilyen akadályát nem találta ő sem és a jogászai sem annak, hogy elfogadhassa a vitatott paragrafusokat.
„A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti.” – írta Áder a közleményben.

Minden jel szerint ezeket a mondatokat is csak a Fidesz adta a szájába, ugyanis a 444.hu valóban megnézte az Alaptörvényt, nem csak azt állította. Ők találtak „némi” ellentmondást: „a külföldi kampusz megkívánása az Alaptv. X. és XI. cikk aránytalan korlátozása (különös tekintettel arra, hogy fogyasztóvédelmi megfontolások a CEU nemzetközi rangsorbeli oka miatt ezt nem indokolhatják)” – írta a 444.hu.

Ez alapján Áder vagy hazudik, hogy összevetetette az Alaptörvényt és a törvénymódosítást, vagy meg sem tette azt. Mindenki döntse el önmaga, melyik a nagyobb szégyen erre az emberre nézve, aki magát köztársasági elnöknek nevezi és beiktatásán úgy fogalmazott, hogy „Készen állok az előttem álló feladatra. Arra, hogy az Önök érdekeit és értékeit képviseljem, arra, hogy Magyarország köztársasági elnökeként hazámat szolgáljam.” Úgy fest, a Sándor-palotából nem lehetett látni azt a hetvenezer embert, akik azért tüntettek, hogy NE lássa el kézjegyével a Fidesz tudásellenes törvénymódosítását. Vagy a kormánypárt által ráadott szemellenző akadályozta a tisztánlátásban.

Akárhogyan is, Áder János alkalmatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére! Nem vette figyelembe a nép akaratát, amely tisztán és érthetően kifejtette azon vágyát, hogy szeretnék, ha a CEU ellen írt paragrafusok ne lépjenek életbe.

Áder nem vette figyelembe a nép akaratát, nem a mi érdekeink és értékeink mentén cselekedett. A Fidesz érdekeit szolgálta ki. Az ő érdekeiknek megfelelően hazudta a szemünkbe, hogy nem ellentétes az Alaptörvénnyel ez a világbotrányt kiváltó törvénymódosítás.

Egy kis személyes: én Angliában élek és dolgozom, tegnap este a munkahelyemen az egyik angol kollégám megemlítette, hogy olvasta a hírekben, több tízezren tüntetnek Budapesten egy egyetem megmaradásáért, amit ő egész Európa legjobb egyetemének nevezett. Kérdem én: ha még a közügyekkel oly ritkán foglalkozó angolok is pontosan tudják, miről van szó és még beszélnek is róla (ami nagyon ritka az angol társadalomban, hogy közügyekről beszéljünk, főleg munkahelyen), akkor mi más bizonyíték kell még ahhoz, hogy belássuk: ez, a CEU ügye, ami valójában már túlmutat az egyetemen és a Fidesz-kormány diktatórikus törekvései ellen kezd szólni, az egész világot érdekli és foglalkoztatja, talán még fel is háborítja?

Mindezek ellenére, egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz talajt vesztett, 2006-os tüntetések idején hangoskodtak, hogy az MSZP mondjon le, hiszen tüntetnek ellene. Most a Fidesz ellen tüntetnek (a tegnap esti, Sándor-palota előtt tartott tüntetésen több kormányellenes rigmus is hallható volt). Orbánnak, Ádernek, és az egész Fidesznek kötelessége vállalni a felelősséget és meghallani a nép hangját, amelynek már egyre kínosabbá válik, hogy ilyen gyáva, agresszív és a demokráciától elforduló vezetői vannak.

Nagy Zsolt

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!