Rekordot állít fel az amerikai űrhajósnő

Földet ért hétfőn Kazahsztánban a Szojuz MSz-02 űrhajó leszállóegysége, fedélzetén Andrej Boriszenko és Szergej Rizsikov orosz, valamint Shane Kimbrough amerikai űrhajósokkal – közölte a Moszkva melletti koroljovi repülésirányítási központ.

Kimbrough parancsnok, valamint Rizsikov és Boriszenko fedélzeti mérnökök október 19-én érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az ISS-en jelenleg Oleg Novickij orosz, Peggy Whitson amerikai és Thomas Pesquet francia űrhajós, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa tartózkodik. A 49 éves Kimbrough, aki 2008-ban 16 napot töltött az Endeavour amerikai űrsikló fedélzetén, az indulás előtt egy nappal adta át az űrállomás parancsnokságát Whitsonnak, akinek a tartózkodását a múlt héten hosszabbították meg három hónappal, így szeptemberig marad az ISS-en.

Whitsonnak ez a harmadik hosszú távú tartózkodása az űrállomáson, és április 24-én ő lesz a világűrben összesen legtöbb időt töltött amerikai asztronauta, aki már így is rekorder, mivel ő a legtöbb űrsétát tett űrhajósnő.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!