Közzétették a megoldókulcsot: megmutatjuk, hogy számold ki a nyugdíjad öt perc alatt

Az adószakértőknek sem könnyű, laikusoknak pedig szinte elképzelhetetlen volt a leendő nyugdíj összegének kiszámítása. A nyugdíjszámítás folyamatában évről évre változik az ún. valorizációs szorzószám, mely szintre hozza a nyugdíjazást megelőző évek kereseteit a nyugdíjazáskori jövedelemmel, és változhat (nem minden évben történik meg) az ún. degressziós sávhatár, amely felett már csak meghatározott mértékben, sávosan vehető figyelembe a kereset a nyugdíjhoz.

2017-ben a két változó számítási elem közül csak egy modul, a valorizációs szorzószám változik. Az ado.hu portál segít megérteni, hogyan:

Az idén nyugdíjba menők ellátásának kiszámításánál kiszámításánál az 1988. januárjától megszerzett jövedelmeket kell figyelembe venni. Az akkori bérviszonyokhoz képest nem lehet összevetni az egykori fizetést a 2015-össel. Ezt a különbséget egyenlíti ki a valorizáció szorzószám. A szorzószámokat márciusban teszik közzé (ez történt meg most is) kormányrendeletben. Az emelkedés mértékét jól példázza az 1980-ban szerzett jövedelmekre vonatkozó szorzószám, ami a tavalyi 43,026-ról 46,427-re nőtt.

Ebben az ado.hu-s táblázatban összehasonlítva is láthatóak a szorzószámok.

valo

A számításnál fontos:

  • az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges 20 év szolgálati idő esetén a havi átlagkereset 53%-a lesz az ellátás összege.
  • 25-36 év szolgálati idő esetén évenként 1-1 százalékkal, 37-40 év szolgálati idő esetén évenként 1,5 százalékkal, 40 év feletti szolgálati idő esetén évenként 2-2 százalékkal növekszik a havi átlagkeresetből figyelembe vehető rész.
  • 2017-ben az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 Ft. Felső határ nincs.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson a nyugdíjszámítás menete.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!