Botrányos közgyűlés Miskolcon. Mészárosnak játsszák át a nagyvárosi konyhákat?

Legalábbis az MSZP szerint. A miskolci közgyűlés neuralgikus pontja volt a közétkeztetés, a polgármester gyakran hisztizett.-számol be az eszakonline.hu

„Válogassa meg a szavait, és kérjen elnézést!” – erre szólította fel dr. Kriza Ákos polgármester dr. Simon Gábort, az MSZP frakcióvezetőjét Miskolc önkormányzatának áprilisi közgyűlésén, pénteken.

A szocialista politikus ugyanis főbenjáró vétséget követett el: ahelyett, hogy a fideszes, KDNP-s képviselőkhöz hasonlóan hajbókolt volna a városvezetés előtt, éltetve nagyszerűségüket, nem átallott önálló véleményt és bírálatot megfogalmazni a közétkeztetés privatizációjával kapcsolatban. Egészen pontosan, ahogyan ő fogalmazott, a konyhák átjátszásával kapcsolatban. Ami konkrétan kiváltotta a polgármester hisztijét, az az volt, hogy Simon – Krizának címezve – közölte: „az Önök barátai lenullázzák a város intézményhálózatát”. Hogy ebben mi a sértő, nem tudni, mindenesetre a polgármester találva érezte magát, s durcás diktátorként a fenti méltatlankodó szöveg kíséretében elvette a szót a frakcióvezetőtől.

Pedig amiről Simon beszélt, ami nagyon is logikus. Arra mutatott rá, hogy a miskolci közétkeztetési ellátást a városvezetés egy magáncégre bízza, amely – a jelek szerint – közgazdasági csodákra képes: ugyanannyi pénzből képes ellátni a közétkeztetést, mint amennyi eddig a város rendelkezésére állt, úgy, hogy közben még a konyhák fejlesztését is bevállalta. Ha egy profitorientált cégnek ez megéri, akkor vajon Miskolc önkormányzatának miért nem éri meg továbbra is ellátni a feladatot? – tette fel a nagyon is kézenfekvő kérdést a frakcióvezető.

A szocialista politikus arra is rámutatott, hogy az új közétkeztető cég összesen két munkavállalóval működik évek óta: az egyik az ügyvezető, a másik egy segéderő. Ez a körülmény meglehetősen komolytalanná teszi a társaságot. Felrótta a városvezetésnek azt is, hogy sem a képviselők, sem az érdeklődő miskolciak nem ismerik a cég pályázatát, s azt sem tudják, pontosan mit is tartalmaz az a vállalkozási szerződés, amit a városvezetés szeretne megkötni velük. Simon szerint ilyen alapvető feltételek hiányában felelős képviselő nem fogadhatja el azt a határozati javaslatot, miszerint felhatalmazzák a polgármestert, hogy kösse meg a vállalkozási szerződést a közbeszerzésen nyertes céggel – miközben azt sem tudják, milyen szempontok alapján bíráltak a közbeszerzésen, s azt sem, mi áll a dokumentumban.

Kriza ettől is frászt kapott. Magából kikelve osztotta a frakcióvezetőt, azt állítva, hogy a szerződés tervezete megtalálható az interneten. Hogy pontosan hol, arról természetesen nem volt hajlandó nyilatkozni – igen valószínű, hogy azért nem, mert a valóság ebben az esetben is teljesen más, mint ahogyan azt a polgármester láttatni akarja. Amit még az ügyben Simon felhozott, szintén megfontolásra érdemes. Rámutatott ugyanis, hogy a miskolci önkormányzat ingyen és bérmentve adja át a cég kezelésébe a konyhákat, miközben más városokban, ahol szintén kiadta a kezéből a közétkeztetési feladatok ellátását a település, szinte kivétel nélkül bérleti díjat szednek be. Vajon mi ennek az oka?- számol be a közgyűlésről az eszakonline.hu

Lapunk információi szerint ez az összezörrenés Kriza és Simon között nem csak azért történt, mert Kriza Ákos közismert hiúsága nem tűri az ellentmondást, hanem azért, mert ezt az ügyet bizony körömszakadtáig kell védenie és átvinnie, hiszen nem akárki áll  a háttérben.

Egy a Pesti Bulvárnak nyilatkozó iskolai dolgozó elmondása szerint, már hetekkel ezelőtt leültek a „nyertes” cég képviselői a dolgozókkal egyeztetni és tájékoztatást tartani, hogy Ők veszik majd át a közétkeztetést és ennek milyen következményei lesznek a munkavállalókra nézve. R-go biztosak voltak a sikerben. Tudták, hogy a közgyűlés megszavazza majd a szerződés megkötését. Honnan? (-a szerk)

Az új szolgáltató ügyvezetője, Tóth Balázs, mindössze a harmincas évei elején jár. Az egyszemélyes KFT. tulajdonosa pedig Szabóné Szilágyi Anikó. A Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. 2015-ben még csupán két embert foglalkoztatott, ám már abban az évben 239 millió forintos bevételre tettek szert (a 2016-os eredményekről még nincs adat) Ügyes!

Az Népszabadság szerint kivételes eseménynek bizonyult, hogy Mészáros Lőrinc 2016-ban úgy döntött, hogy  nem vesz valamit, hanem elad: az érdekeltségébe tartozó Bakonyhús Kft-t tavaly vásárolta fel a Benoit and Augusten Kft., amelynek az ügylet érdekében félmillióról 303 millió forintra emelték a jegyzett tőkéjét. Azt, hogy miből, még nem tudjuk.

A cég egyedüli tulajdonosa egy a harminc év körüli nő, Bihari Ágnes volt, akinek férje, Bihari Attila a cégadatok szerint tavaly még társtulajdonosa, illetve ügyvezetője volt a most Miskolcon is belépő, közbeszerzés győztes Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft.-nek.

Akármi legyek, ha ez nem úgy néz ki, mintha közbeszerzés ide vagy oda, biztosak voltak abban, hogy a menzás cég hamarosan óriási étkeztetési piachoz jut és ehhez kell majd husika is.

Ki ígérhette biztosra, hogy ez így lesz? Ki biztosította a forrást az alaptőke emeléshez? Ki képes arra, hogy ilyen piaci mozgásokat előre lásson?  

Informátorunk szerint nem állnak meg a fideszes önkormányzatok a közétkeztetés kiszervezésénél. Most éppen arra készülnek, hogy a közintézmények takarítását is privatizálják. Gondolom ott is lesz két ajánlat, a közbeszerzésen, aztán az nyer, amelyiknek köze van Mészáros Lőrinchez-

Nem írnám, ha nem ez lenne a véleményem, de itt bizony intézményesítették a korrupciót. Elképesztő mi folyik ebben az országban. Büntetlenül…(-a szerk)

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!