Ilyen még soha nem történt: Áder Jánosnak üzent a The New York Times. Nézd meg, mit!

A New York Times nemcsak Amerikában, de szerte a világban ismert újság. Ha máshonnan nem is, a különféle amerikai filmekből hallhattunk már róla. A magyarországi történések hatására most a teljes szerkesztőség üzent Áder Jánosnak.

Szerkesztőségi cikkben ítéli el a The New York Times a CEU elleni kormányzati támadást. A cikk megemlíti a sajtószabadság korlátozását és a civil szervezetek vegzálását, ebbe a sorba illeszkedik a CEU ügye is – írja a HVG.

A szerkesztőbizottság által jegyzett szövegben az áll, hogy Orbán húzása az Unió ellen is irányul; de megjegyzik, hogy Soros György démonizálása divatba jött azon európai populisták körében, akik a demokrácia lebontásán ügyködnek.

„Orbán elhiheti, hogy a Soros-mumussal felkorbácsolt antiszemita érzelmek hozzásegítik a választási győzelemhez, de ezért legyilkolni Magyarország egyik legfontosabb oktatási intézményét, az látványosan önpusztító politika”, áll a cikkben, amely kitér a CEU mellett tartott tömeges tüntetésekre is.

A New York Times szerkesztősége felszólítja Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt. Ennél fontosabb azonban az Európai Uniónak szóló üzenet: „az EU eddig gyenge szóbeli tiltakozással reagált Orbánnak az alapvető szabadságjogokat veszélyeztető támadásaira, miközben továbbra is eurómilliárdokkal támogatta. Most kemény válaszra van szükség, ha az unió meg akarja menteni, ami maradt a hitelességéből.”

Az EU hitelességén nem esett volna semmiféle csorba, ha szimplán csak arról beszélnénk, hogy Orbán nélkül mi a helyzet a CEU-val. Itt arról van szó, hogy bizony Orbán Soros-mumusa, ahogy a lap fogalmaz, a Fidesz kommunikációs eszközei miatt elindított egy láncreakciót a CEU-val. Kérdés, hogy mit lép az EU, kérdés, hogy miként vélekednek a világ vezetői, de látva a tiltakozási hullámot, aligha marad Orbán Viktor kormánya mellett valaki az ügyben. Kivéve persze Ádert, akit egy kedves kis politikusnak ismertünk meg, de amikor a munkáját kellene végeznie, a legvérmesebb káderré avanzsál. Egy tollvonással megállíthatná ezt az őrületet, de az érdekei nem ezt kívánják…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!