Elkezdődött a végjáték? Orbán ellen fordultak elvbarátai

Orbán kihúzva a jobbszélen (eredeti kép: sigmalive)

2017.04.07. 12:20

Az Európai Parlament legnagyobb frakciója az EPP (Európai Néppárt) több vezetője úgy kiakadt a Magyarországon zajló „Rákosista időket idéző” eseményeken, hogy komolyan felvetették: Kizárják a EPP-ből a Fideszt, és annak mind a 12 képviselőjét.

Az európai jobboldal ugyanis nem arról szól, hogy ellenségképeket keresnek kormányzás helyett, és független egyetemeket zárassanak be egy tollvonással – ezzel már vállalhatatlanná vált a Fidesszel egy közösségbe tartozni.

Európa beteg embere egyedül maradhat

A lex-CEU elfogadása, azaz a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem törvényi szintre emelt ellehetetlenítése a demokratikus, nyugati világban kiverte a biztosítékot annyira, hogy azt már nem hagyhatják szó nélkül.

Az egyetembezárással kapcsolatban Orbánékról elmarasztaló véleménnyel volt a frakció vezetője, Manfred Weber is. Retorziók várhatnak Orbánra és pártjára, melynek levét elsősorban a fideszes EP-képviselők isszák meg.

Azonban az ügy olyan horderejű, hogy abból több is lehet, mint egy kis brüsszeli csetepaté. Az uniós intézményeket vezető személyek ugyanis túlnyomórészt jobboldaliak, (ráadásul majdnem mind az EPP tagjai, ami a legnagyobb frakció a maga 216 képviselőjével a 751 tagú Európai Parlamentben) így könnyen megvalósulhat a frakció egyik tagjának Frank Engelnek a felvetése, hogy miután a Fideszt kizárták az EPP-ből, Magyarországot kizárhatják az Unióból.

Előbbiről, tehát a Fidesz kiközösítéséről április 29-én szavazhatnak az Európai Néppárt vezetői – tudta meg a Politico.

Sok minden lóg a levegőben – A Fidesz magyarázkodik ahol tud, itthon ködösít, de leginkább várja, hogy Amerikából valaki végre szóba álljon velük – a CEU rektorát közben minden létező fórumon meghallgatják, gyakorlatilag körbeturnézta az Államokat.

A HVG alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!