Új hírportál indul – Orbánt próbára teszik: nézd meg, hogyan!

Összeálltak a nagyágyúk és új, közös európai híroldalt alapítanak. A francia AFP, az olasz ANSA és a népet DPA júniusban indítják el vadonatúj, közös, európai webes hírközlő fórumukat, European Data News Hub címmel. – adta hírül a 24.hu.

Az oldal mindenféle európai üggyel foglalkozik majd, ami érinti az átlagemberek mindennapjait: „az Európában és szerte a világon élő emberek életét formáló eseményekről való tájékoztatás és az ezekről való párbeszéd elősegítése, a környezetvédelemtől kezdve a migráció vagy a munkanélküliség hatásaiig” – tértek ki az oldal hitvallására az alapítók egy közleményben. Elmondták még azt is, hogy az oldal öt nyelven lesz elérhető: angolul, spanyolul, franciául, olaszul és németül. De később elképzelhető, hogy egészen tizenkét európai nyelven fognak szolgáltatásokat nyújtani – ezt már a Politico írta meg.

Ahogyan azt is, hogy az Európai Bizottság 1.95 millió euróval támogatja az indulást, de ragaszkodnak a szerkesztőség teljes politikai függetlenségéhez, ahogyan az alapító hírügynökségek is.

Érdemes lesz tehát figyelemmel követni ezt a mindannyiunknak pozitív kezdeményezést, mert ez biztosítja a sokszínű tájékoztatást és tájékozódást, reménykedhetünk benne, hogy későbbiekben magyarul is elérhető lesz az oldal. Az alapító hírügynökségek egyébként azt nyilatkozták, további európai hírügynökségek csatlakozását is várják majd azután, hogy elindult a portál.

Nagy kérdés, hogy az MTI csatlakozni fog-e, pontosabban Orbán engedélyt ad-e rá. De azt látva, hogy a magyar miniszterelnök hogyan viszonyul a médiához az utóbbi időben, balgaság volna nagy összegben arra fogadni, hogy Magyarország is kiveszi majd részét a közös európai híroldal munkájából, ennek legnagyobb akadálya az lehet, hogy Orbán Viktornak nem lenne lehetősége beleszólni a tartalomba.


Nagy Zsolt

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!