Orbán töretlenül rugdossa lefelé hazánkat a nemzetközi porondon. Újabb szégyenteljes minősítést kapott Magyarország

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Sötét képet fest a washingtoni székhelyű Freedom House a magyar demokrácia helyzetéről. A szervezet éves jelentésében azt írja: Magyarország demokráciaszintje esett a leglátványosabban az elmúlt tíz évben. A Freedom House szerint rosszabb lett a helyzet a választási eljárás, a civil jogok és a független média tekintetében.

Soha nem szerepelt még olyan rosszul Magyarország a Freedom House éves jelentésében, mint most: a 2016-os évet összegző, Nations in Transit című kiadványban a régió utolsó helyére csúszott vissza Magyarország, Románia és Bulgária mögé.

A nemzetközi szervezet hét mutató alapján értékeli a demokrácia helyzetét: a civil társadalom szabadságát, a korrupció mértékét, az önkormányzatok, illetve a kormány működésének szintjét, a jogbiztonságot, a választási folyamat átláthatóságát és a sajtó szabadságát vizsgálja.

Az elemzés szerint Magyarország a hét mutatóból ötben mutatott visszaesést. Az illiberális retorika bevezetésével, valamint a politikai és gazdasági rendszer teljes uralmával a demokratikus kormányzás csökkent, a vasárnapi boltzárt ellenző népszavazási botrány és a menekültkvóta-szavazás körüli manipulációk miatt a választási folyamatok tekintetében is visszaesés mutatkozik.

A civil társadalom mutatója is alacsonyabb lett – ez annak a következménye a jelentés szerint, hogy a kormányzat különös figyelmet fordít a civilek vegzálására. A Népszabadság megszüntetésével és a magyar médiapiac bekebelezésére irányuló szándékok megerősödésével a függetlenmédia-index is visszaesést mutat.

A legnagyobb mértékben a korrupciós irányszám zuhant. A jelentés szerint ennek az az oka, hogy a kormányközeli oligarchák és magas rangú politikusok és hivatalnokok által elkövetett korrupciógyanús ügyek büntetlenül maradnak.

hirtv.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!