Az Európai Parlament döbbenten áll Orbán oktatási horrorja előtt – újabb tüntetés készül

Teljességgel elfogadhatatlan a magyar kormány támadása a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen – írta keddi közleményében az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D), cselekvésre szólítva fel az Európai Bizottságot.

Az uniós politikusok szerint az intézmény ellehetetlenítését célzó törvénytervezettel Orbán Viktor miniszterelnök a média függetlenségét ért támadások után a véleményszabadság újabb fontos jelképét akarja elhallgattatni.

Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető (képünkön) hangsúlyozta, hogy “Orbán sorozatos támadásai miatt a demokrácia hanyatlóban van Magyarországon”, és felháborítónak nevezte, hogy “a Fidesz még mindig tagja lehet az Európai Néppártnak (EPP)”.

“A törvénytervezet elfogadása a CEU budapesti ellehetetlenítéséhez vezetne. Ezzel a független felsőoktatási intézmény elleni gátlástalan támadással Orbán újra bizonyítja, hogy csak politikai ellenfeleitől kíván megszabadulni” – fogalmazott Pittella az MTI-hez is eljuttatott közleményében.

vehir
Kép: archív – vehir.hu

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egyúttal azon véleményének adott hangot, hogy “ami most a Közép-európai Egyetemmel történik, az több mint puszta fenyegetés vagy politikai bosszú, ez újabb lépés az erdogani vagy Putyin-féle féktelen tekintélyelvűség felé, ahol egyetlen nap alatt számolnak fel független intézményeket”.

“Ez egy gyáva és szégyenteljes akció, amely újabb sötét fejezetet jelent Orbán Viktor illiberális rezsimjének fejlődésében. Ráadásul olyan veszélyes precedenst teremthet, amely veszélybe sodorja a magyar állam által támogatott és külföldön működtetett oktatási intézmények sorsát is” – figyelmeztetett.

Mindezt a magyar országgyűlés mai döntése kényszerítette ki az uniós képviselőkből, miután a parlament fideszes többsége megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását.

Orbán Viktor hétfőn még azt mondta, hogy senki ne legyen ideges, a jó szándék vezeti a kormányt a CEU-ügyben. Mint általában, most is kiderült, hogy hazudik: a felsőoktatási törvény rekordsebességgel átnyomott módosítását kifejezetten a CEU ellen alkották. Olyan kitételek vannak a módosításban, amit képtelenség teljesíteni.

Ma délután öt órára újabb tüntetést szerveznek a CEU épületéhez és felhívást fogalmaznak meg Áder János újra megválasztott köztársasági elnökhöz, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, hanem küldje tovább az Alkotmánybírósághoz.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!