„Az MSZP 2018-ban meg fogja nyerni a választást”

„Az MSZP 2018-ban meg fogja nyerni a választást” –jósolta Molnár Gyula pártelnök kedden Sopronban az MTI tudósítása szerint.

Molnár Gyula abban bízik, hogy a Fidesz leváltható, az ország pedig megjavítható. Úgy véli, pártja választási győzelmére esély van, „ha közösen indulnak az ellenzéki pártok a Fidesz és a Jobbik ellen, közös miniszterelnök-jelölttel és közös listával”. Ezt azzal is próbálta igazolni, hogy „aki más megoldást javasol, az nem akar igazán nyerni”. A „kételkedőknek”, vagyis a balos pártoknak pedig azt üzente, hogy „első körben a miniszterelnök-jelölt kérdéséről nyilatkozzanak, hogy van-e jobb javaslatuk Botka Lászlónál”. Szerinte a következő körben a 106 egyéni választókerület jelöltjeiről lehetne egyeztetni, végül pedig a listáról.

A pártelnök kijelentése elég nagy magabiztosságról árulkodik, az MSZP ugyanis az összes kutatás szerint legalább 20-25-30 százalékos elmaradásban van a Fidesztől a biztos pártválasztók között, ennek ellenére láttunk már olyat, hogy sikerült ledolgozni ekkora hátrányt.

A párt március 14-én hirdette meg Tegyünk igazságot! nevű országjáró politikai programját, amelynek keretében április végéig Botka Lászlóval az összes megyei jogú városba és kisebb településekre is ellátogatnak, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi és a régiók közti különbségekre. Az itt szerzett tapasztalatokat beleépítik az egészségügyre, az oktatásra és a nyugdíjasok helyzetére vonatkozó programjukba, amelynek elemeit várhatóan május 1. és május 27. között mutatják be.

Érdekesség, hogy amíg a pártok közötti különbség meglehetősen nagy, addig a miniszterelnök jelöltek versenyében fej-fej melletti küzdelem van Botka László és Orbán Viktor között. Botka László (MSZP) az országos politikában való megjelenése óta folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét is. Ismertsége januárhoz képest három százalékpontot növekedve, 81 százalék, népszerűsége ugyanezen időponthoz képest két százalékpontot növekedve, 42 pont. Botka László egyértelműen vezet a bizonytalanok körében is. Orbán a Publicus mérése szerint jelenleg 44 ponton áll. 

Ha a német példát nézzük, akkor koránt sem tűnik annyira lehetetlennek a címben megfogalmazott állítás. Martin Schulz az Európai Parlament elnöke, amióta a szociáldemokraták kancellár-jelöltje lett, az SPD több, mint 12%-ot emelkedett a biztos szavazók körében. Ha Botka László képes lesz arra, hogy valóban megmozdítsa a bizonytalan szavazókat, akkor akár be is következhet a Fidesz rémálma. Ha Molnár Gyula várakozása szerint alakul minden és valóban közösen indulnak majd az ellenzéki pártok a választáson 2018-ban, akkor valódi esély kínálkozhat a kormányváltásra.

tenytar.hu alapján

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!