Véletlenül két választás előtt álló kerületben menthetnék az iskolákat

Amint arról többször beszámoltunk, két józsefvárosi iskolát, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát és a Deák-Diák Általános Iskolát is át akarta venni két kisegyház – az utóbbi intézménytől a szülőkkel történt találkozás után azonnal visszalépett a jelentkező.

Itt azonban nem állta meg a két kisegyház nyomulása, ugyanis a héten két további, zuglói pedagógiai közösséget is kiszemelt magának: a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolát és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, valamint a Városligeti Magyar–angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát is kinézték maguknak.

Az előbbit ugyanaz a Hajdúdorogi Főegyházmegye szerette volna megszerezni, amelyik a Deák-Diákot, de amint ez utóbbi esetében, a zuglói Szent István pedagógiai közösségétől is kapitulált a váratlanul felbukkanó egyházi képviselet. Már azt sem várták meg, hogy újabb megszégyenülés fogadja őket egy újabb szülői fórumon – önként elálltak az átvételi szándékuktól.
A homályos hátterű és szándékú Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus nevű egyház azonban még tartja a frontot és kivárja az április közepéig megadott határidőt a kéttannyelvű iskolával kapcsolatban, ameddig a szülői közösségnek döntenie kell: engedi vagy sem a váltást.

„Az iskola igazgatója azt kérte, fontoljuk meg az ajánlatot” – nyilatkozta ez utóbbiról a Magyar Nemzetnek Karácsony Gergely, Zugló polgármestere.

Bár az önkormányzatnak mindössze véleményezési joga, s nem döntési kompetenciája van a kérdésben, a polgármester úgy nyilatkozott, hogy csak abban az esetben támogatnák az elképzelést, ha az egyház garantálja, hogy jobb feltételeket tud biztosítani, mint a tankerületi központ, illetve ha ígéretet tesz az oktatás világnézeti semlegességének megőrzésére.

Karácsony mindenesetre azt szeretné, ha a tankerületi központnál maradna a városligeti elitiskola.

Mind a VIII., mind a XIV. kerületben időközi önkormányzati választásokat tartanak április 23-án s mindkét helyszínen, túlzás nélkül állítható, döntő jelentőséggel bír a közeledő országgyűlési választások kapujában a végeredmény.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!