Hatalmas tüntetés szerveződik a CEU elleni támadás miatt

Vasárnap délutánra a Corvinus egyetemtől induló tüntetést hirdetett meg a „Tüntetés a szabad oktatásért” nevű csoport tiltakozásul a Közép-Európai Egyetem (CEU) ellen indult s a szabad oktatást veszélyeztető kormányzati agresszió ellen.

A kormány sürgősséggel már hétfőn az országgyűlés elé terjeszti azt a felsőoktatási törvénytervezetet, ami a miniszterelnök által is nevesítve a CEU ellen irányul, de közvetlenül 28 intézményt is támad.

Ugyan a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti, ez az összes magyar egyetem, az összes magyar akadémikus ügye. Az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye is ez – indokolják a vasárnapi demonstrációt a szervezők.

Véleményük szerint a törvénymódosítás támadás a magyarországi tanszabadság és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek – a CEU eltávolítása csak a kezdet.

Diákok, egyetemi dolgozók, akadémikusok, kutatók, tanárok, támogatók, barátok csatlakozását várják, hogy közösen védjék meg „mindannyiunk iskoláit” a kormány durva támadása ellen. „Ma a CEU, de ki lesz a következő..?” – teszik fel a kérdést s a választ vasárnap délután próbálják megfogalmazni a remélhetően jelentős számú tiltakozók tömegével.

A gyülekező a Budapesti Corvinus Egyetem előtt lesz, onnan haladnak tovább az ELTE és a CEU felé, majd a Kossuth téren fejeződik be a menet.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!