Többnapos sztrájk várható – legalább egyszer fogjunk össze! Mutassuk meg!

Többnapos sztrájk várható – legalább egyszer fogjunk össze! Mutassuk meg!

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) közreműködésével április 18-án 0 órától 20-a 24 óráig háromnapos, április 24-én 0 órától 28-a 24 óráig ötnapos sztrájk lesz. A munkabeszüntetés minden ágazatra kiterjed, így az érinti a busz-, a troli-, a villamos- és a metróközlekedést is.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője az ATV-nek nemrégiben nyilatkozta, hogy a bérmegállapodás elmaradása miatt pénteken bejelenthetik a sztrájkot a dolgozók. Megtörtént.

A szakszervezetek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a BKV-val folytatott munkaügyi vitában nem tudtak a bérrendezésről megállapodni. Az érdekképviseletek hároméves bérrendezést akartak elérni, amelyben 30 százalékos bérfejlesztést kértek. Ezen felül 2017-re további 5 százalékos béremelési igényt támasztottak, amelyet az alacsonyabb keresetűek bérfelzárkóztatására kértek.

Törvényi rendelkezések szerint a sztrájk első napján 66 százalék szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második naptól viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.

A BKV-nál legutóbb 2010 januárjában volt munkabeszüntetés.

A hatnapos sztrájkban a 26 szakszervezetből 14 vett részt, mert nem tudtak megállapodni a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Azóta bár többször is alakult sztrájkbizottság a BKV-nál, munkabeszüntetés nem volt.

Nemes Gábor szerint régóta rettegéssel tölti el a fővárost, hogy tárgyalt a bécsi közlekedési cég vezetésével arról, hogy ha nem rendeződik az itteni helyzet, tudjanak menni oda dolgozni a magyar sofőrök, hiszen itthon nem becsülik meg őket. Hozzátette:

„… jelenleg a munkabeszüntetés támogatottsága a BKV-n belül százszázalékos.”

Egyszerű – mezei választópolgárként kérdezem, vajon melyik szakszervezet ugrik ki elsőként? Általában a villamossal kezdődik, a metróval folytatódik, végül magukra maradnak a buszosok.

… és akkor indul az úgynevezett sztrájktörő hadművelet, a kormány megelégedésére….

Tisztelt volt BKV-s nyugdíjasok! Önöket akarják majd bevetni! Ne hagyják!!!

Nagyon kérem Önöket, értsék meg, hogy a csak egy jövedelemből élő főállásúak problémája CSAK AKKOR oldódhat (kicsit – vagy teljesen) meg, ha Önök nem állnak be a BKV sofőrök helyett, nem lesznek sztrájktörők!!!

 Budapest lakosaiként előre köszönjük mindenkinek, aki az ügy mellé áll, mi pedig utasként mutatjuk meg Magyarországnak, milyen az, ha végre összefogódzkodva – közös ügy érdekében teszünk egymásért! Nem morgolódva, káromkodva, csöndesen! Ide most a CSÖND ILLIK! Feljegyezzük vele


Örök tanúságúl:

Habár fölűl a gálya,

S alúl a víznek árja,

Azért a víz az úr!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!